Novosti

Romi iz Poljica četvrti mjesec bez vode, čeka se pomoć Općine

Predsjednik udruženja Roma RU Svatovac Poljice Suljo Mujić kazao je za portal Newipe da Romi u ovom dijelu Lukavca nemaju vodu već četvrti mjesec.

Naime, još u septembru u romskom naselju Svatovac došlo je do kvara na pumpi za vodu, čime je 80 porodica, među kojima je i 25 učenika, ostalo bez osnovnih uslova za život.

„Imamo duga 1,800 KM za struju. Nešto sam uspio dobiti od Općine, oko 1,400, to sam platio. Međutim, sutradan su nam crkle obje pumpe, tako da već mjesec ipo nemamo vode. Ne znam kome više da se obratim“, kazao je tada Mujić.

Danas, nakon tri mjeseca, situacija je, tvrdi Mujić, ista.

„Iz Vodovoda tvrde da nemaju ništa s tim i upućuju nas na Općinu Lukavac. Obraćao sam se potom i načelniku ali nisam dobio odgovor“, rekao je Mujić.

Kako je dodao, Romi dolaze u centar da sipaju vodu, ali ljudi ih tjeraju i ne daju im sipati jer, kako kaže, dovuku puno kanistera i galona.

„U naselju ima 25 učenika. Roditelji sada prijete da neće slati djecu u školu, jer ne mogu ni da ih okupaju. Druga djeca im se rugaju. Teško nam je bez vode“, kazao nam je Mujić.

Ranije su nam iz Općine Lukavac kazali da su uvijek nalazili rješenja kako bi naselje imalo vodu, te da će to učiniti ponovo.

„Mjesna zajednica Poljice Gornje je dana 16.09.2022. godine uputila zahtjev za hitno rješavanje problema naselja Svatovac koje je ostalo bez vode zbog kvara na pumpi. Inače, navedeni  vodovod pripada romskom naselju Svatovac. Stanovnici naselja se o vodovodu brinu, ali zbog nedostatka sredstava teško uspijevaju održavati postojeći vodovod kao i plaćanje potrošnje električne energije usljed čega često dolazi i do isključenja struje od strane elektroprivrede zbog neplaćenih računa.

Grad Lukavac, od kada postoji sistem za vodosnabdijevanje naselja, je uvijek, na zahtjev mjesne zajednice ili na zahtjev predstavnika naselja Svatovac, intervenisao i iznalazio rješenja kako bi naselje imalo vodu, što činimo i po ovom zaprimljenom zahtjevu“, kazali su iz Općine.

Dodali su da će Služba za investicije i razvoj Grada Lukavac, uz suradnju sa NO Romsko udruženje „Svatovac“,  tražiti što efikasniji i što brži način za rješavanje nastalog problema koji je, ovaj put, vezan za remont pumpe.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button