Novosti

Udruženje “Romane asva” iz Zenice nabavilo udžbenike za učenje romskog jezika, kulture i historije

Do udžbenika je Udruženje došlo putem Ambasade Srbije, a u ZDK će biti organizovani kursevi.

Uz pomoć Ministarstva za ljudska prava BiH i Ambasade Srbije u BiH, zeničko udruženje “Romane asva” je uspjelo doći do udžbenika za učenje romskog jezika, kulture i historije po programu Republike Srbije, kazao je predsjednik ovog udruženja Ramiz Šuvalić.

Kako je naveo, Udruženje je kontaktiralo ambasadu obzirom da se u Srbiji u 42 škole izučava Romski jezik, kultura i historija kao fakultativni predmet.

“Bila nam je namjera, dok Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja ne pronađu model za naš jezik, da ga izučavamo kroz naše udruženje kroz kurseve romskog jezika. Svjesni smo da postoje različitosti u udžbenicima koje ćemo prilagoditi našim potrebama u ZDK gdje budemo organizovali kurseve”, kazao je Šuvalić.

Također je istakao da 1.500 Roma koji su članovi Udruženja Roma ”Romane asva” iz Zenice do sada nije imalo ovako ozbiljan pristup osnovnim znanjima o Romima, a to su jezik, kultura i historija naroda.

“Također, po popisu iz 2013.g. smatra se da u ZDK živi manje od 6.000 Roma, ali po našim procjenama radi se o populaciji koja broji više od 10, 15 hiljada Roma. Naravno, ovaj za nas veliki pomak ne bi se desio da nije bilo vrlo agilnih ljudi, uposlenika Ministarstva za ljudska prava BiH, posebno gospođe Salihe Đuderije, ali i Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini koja nam je putem svojih kanala omogućila da dođemo u posjed ovih udžbenika”, zaključio je Šuvalić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button