Istražujemo

Da li Javni RTV servisi emituju dovoljno programa za nacionalne manjine

Pjesnikinja, književnica i kolumnistica Ferida Duraković za portal Newipe je kazala da bi bilo jako važno da se mnogo više pažnje posveti u javnim medijima, posebno državnim, nacionalnim manjinama

D.Mrkić

Javni RTV servisi u BiH imaju obavezu izvještavanja o temama od važnosti za nacionalne manjine, odnosno emitovanja programa namijenjenog pripadnicima nacionalnih manjina u trajanju od najmanje 1 sat sedmično. Također, propisano je da će se najmanje 40% sedmičnog programa javnih radio/televizijskih stanica sastojati od vijesti i ostalih informativnih programa i obrazovnih programa. Po 10% od ukupnog sedmičnog programa namijenjenog za vijesti i ostali informativni program i obrazovni program će biti posvećeno pitanjima pripadnika nacionalnih i drugih manjina, te ranjivih grupa stanovništva.

Zatražili smo od javnih servisa podatke o tome koliko programa posvećuju nacionalnim manjinama, te kako se odnose prema ovoj vrsti sadržaja.

Iz press službe Federalne televizije kratko su nam kazali da ovaj servis ima emisije posvećene nacionalnim manjinama, uključujući romsku, u sklopu emisije o nacionalnim manjinama. Naveli su da emituju i emisiju pod nazivom Mozaik religija, a da se svi događaji, praznici i bitni datumi za Rome pokriju informativnim programom.

Draško Ignjatić,urednik emisije “Mala Evropa” na Radio-televiziji Republike Srpske, kazao je za portal Newipe da je ovaj javni servis dugogodišnjim praćenjem aktivnosti pripadnika nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini zaslužio povjerenje i poštovanje zajednice.

Siguran sam da smo lideri u ovoj oblasti informisanja u BiH. Naravno, ništa nije idealno, ali smo posvećni i maksimalno prisutni u životu nacionalnih manjina. U tom pogledu imamo nekoliko sadržaja, posebno dvije specijalizovane emisije ‘Malu Evropu’ na Televiziji i ‘Korijene’ na Radiju, ali najznačajnija je činjanica da svaku aktivnost manjina koja je od interesa za zajednicu pratimo u našim informativnim emisijama. Od početka 2000-ih RTRS je počeo sa maksimalnim praćenjem života, kulture i tradicije nacionalnih manjina u Republici Srpskoj. Kasnije je taj fokus proširen na cijelu BiH, a posebno kroz emisiju Bona Homo koja je uspješno emitovana na RTRS i BHTV programu – kazao je Ignjatić.

Napomenuo je da RTRS ne propušta Đurđevdan i 8.april, Svjetski dan Roma, kada se emituju tematske emisije i više programa posveti romskom životu, tradiciji, kulturi, ali da se redovno govori i o problemima i potrebama za unapređenje kvaliteta života Roma, školovanje i zapošljavanje.

-Dugogodišnjim praćenjem Romske problematike odavno ne propuštamo ni Svjetski dan romskog jezika, a poseban pijetet posvećujemo romskom žrtvama, polaganju vijenaca na spomenik u Gradini, žrtvama logora u Jasenovcu. U posljednje vrijeme redovno se bavimo i ženskim romskim aktivizmom – pojasnio je Ignjatić.

Kako je istakao, emisija ”Mala Evropa”  je afirmativa emisija za sve nacionalne manjine, a posebno za Rome. Zaključio je da je na svima nama, ravnopravno na medijima i romskom sektoru, da se u interesu poboljšanja života Roma i približavanja zajednici više radi na prevazilaženju stereotipa i kvalitetnijem izvještavanju.

Upit smo također poslali na adresu BHRT-a, ali nismo dobili odgovor.

Pjesnikinja, književnica i kolumnistica Ferida Duraković za portal Newipe je kazala da bi bilo jako važno da se mnogo više pažnje posveti u javnim medijima, posebno državnim, nacionalnim manjinama.

Čak ni sama država Bosna i Hercegovina, koja je takva kakva jeste, i ne zna koliko ukupno ima nacionalnih manjina odnosno pripadnika, posebno romske populacije. Taj broj nije u desetinama, nego stotinama hiljada. Običan građanin je zanemaren u cijeloj BiH, a pogotovo su nacionalne manjine. Sve su nas strpali u ‘ostale’, sve koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, oni su smješteni u neki tor, i nazvani ‘ostali’. To je nepristojno, to je nedemokratski i uvjerena sam da to treba mijenjati u skladu sa evropskim standardima – kazala nam je Duraković.

Kako je posebno naglasila, svako ima pravo da se deklariše onako kako želi, a ne onako kako to država želi.

Prije rata na Radiju Sarajevo postojala je prekrasna emisija koju je vodila Hedina Tahirović-Sijerčić, koja vodi nevjerovatnu borbu za svoj romski narod. Mi ne znamo jedni odrugima gotovo ništa. Živimo jedni pored drugih, a nekad smo živjeli jedni sa drugima. Javni mediji su dužni da predoče informacije svakom ko živi u BiH. Previše je informacija o onima koji se nazivaju konstitutivnim narodima, kao da manjine također nisu konstitutivne, tako da je prvo neophodna promjena Ustava BiH, pa onda uređenje svih nas koji živimo u BiH – zaključila je Duraković.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button