Novosti

Aktivizam je i govoriti o rodnom nasilju

Prema podacima UNIGEM istraživanja, 80 posto intervjuiranih osoba potvrdilo je spoznaju da su njihove kolege/ice doživjeli/e seksualno i rodno zasnovano nasilje i(li) diskriminaciju, 78,8 posto nastavnog kadra ne zna jesu li pokrenute procedure sankcionisanja nasilnika, a 61 posto intervjuiranih osoba je doživjelo rodno zasnovano ili seksualno nasilje

Izložba pod nazivom “Znaš li” postavljena je dužinom šetnice Kampusa Univerziteta Sarajevo kao dio kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” u 2022. godini koju organizira  TPO fondacija iz Sarajeva kao važan segment projekta UNIGEM koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Kampanja se realizira od 25. novembra do 10. decembra u partnerstvu sa 19 univerziteta u BiH i regiji (Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji).

Moto ovogodišnje UNIGEM-ove kampanje   “16 dana aktivizma” je “Progledaj, govori protiv nasilja”, a aktivnosti koje će se realizirati planirane su na osnovu rezultata istraživanja koje je obuhvatilo 4.754 ispitanika i rađeno je kroz cjelokupnu univerzitetsku strukturu na osamnaest regionalnih univerziteta.

Prema podacima UNIGEM istraživanja, 80 posto intervjuiranih osoba potvrdilo je spoznaju da su njihove kolege/ice doživjeli/e seksualno i rodno zasnovano nasilje i(li) diskriminaciju, 78,8 posto nastavnog kadra ne zna jesu li pokrenute procedure sankcionisanja nasilnika, a 61 posto intervjuiranih osoba je doživjelo rodno zasnovano ili seksualno nasilje. Istraživanjem je potvrđeno uvriježeno mišljenje da nema transparentne i otvorene komunikacije o rodno zasnovanom nasilju na univerzitetima te da se žene općenito cijene po ljepoti i izgledu, muškarci po intelektualnim sposobnostima.

Istraživanje je, po riječima programske direktorice TPO fondacije Zilke Spahić Šiljak, pokazalo da više od 60 posto žena i više od 50 posto muškaraca zna da se u njegovom okruženju događa neka od formi rodno zasnovanog nasilja.

Moto naše ovogodišnje kampanje je ‘govoriti’ i to je ono što možemo uraditi a pored toga moramo i sudjelovati, svako na svoj način – kazala je Spahić Šiljak.

Naglasila je da se može sudjelovati tako što će se podijeliti informacija, finansijski podržati udruge ili kampanje koje se provode u našem okruženju. Ili, ono što je vrlo važno prijaviti nasilje jer to nije privatna stvar pojedinca ili pojedinke već je to vrlo važno društveno, ekonomsko i zdravstveno pitanje.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić je izjavila kako borba za rodnu ravnopravnost ne treba biti izolovana već udružena u borbi protiv ostalih vidova diskriminacije. Istakla je punu podršku Vlade Kantona Sarajevo u borbi protiv svih oblika nasilja i diskriminacije, ne samo na univerzitetima već i u društvu uopće.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA-e Dženana Husremović je navela da imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik uznemiravanja i nasilja, dodajući da su zahvaljujući TPO fondaciji otvorili Gender resursni centar kao glavno tijelo za koordinaciju aktivnosti usmjerenih protiv svih oblika rodne diskriminacije i nasilja na univerzitetima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u nedavno promoviranoj publikaciji „Izazovi integriranja rodne ranopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja“ čije uredništvo potpisuju Zilka Spahić Šiljak, Jasna Kovačević i Jasmina Husanović.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button