Novosti

Usvojen Izvještaj o saradnji i odnosima Grada Sarajeva sa nacionalnim manjinama, u 2022. sredstva udvostručena

Vijeće nacionalnih manjina KS bilo je nosilac aktivnosti organizacije ovog festivala, ali je nakon osnivanja Saveza nacionalnih manjina KS u januaru 2019. ovaj savez preuzeo vodeću ulogu u realizaciji manifestacije

D.M.

U Gradskom vijeću Grada Sarajeva u srijedu je usvojen Izvještaj o saradnji i odnosima Grada Sarajeva sa nacionalnim manjinama.

U izvještaju se između ostalog navodi da je u Budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu izdvojen iznos od 5 hiljada KM, koji je dodijeljen Savezu nacionalnih manjina Kantona Sarajevo za programske aktivnosti festivala MINORITY – Dani nacionalnih manjina, koji se tradicionalno obilježava svake godine od 2014.

Vijeće nacionalnih manjina KS bilo je nosilac aktivnosti organizacije ovog festivala, ali je nakon osnivanja Saveza nacionalnih manjina KS u januaru 2019. ovaj savez preuzeo vodeću ulogu u realizaciji manifestacije.

MINORITY 2021 realiziran je u periodu juni, novembar i decembar 2021. na različitim lokacijama u Gradu Sarajevu, i sastojao se od niza prezentacija kulturno-umjetničke tradicije nacionalnih manjina, kao i aktivnosti udruženja nacionalnih manjina iz Kantona Sarajevo.

U izvještaju također stoji da je pružena i finansijska podrška aktivnostima Udruženja Roma „Braća Romi“ u iznosu od 2 hiljade KM. Ovom udruženju je isti iznos sredstava realiziran i iz Budžeta Grada Sarajeva za 2022. godinu, i to iz namjenskih sredstava, sa budžetske stavke za podršku nacionalnim manjinama.

Potrebno je istaknuti i da je iznos budžetskih sredstava za nacionalne manjine u Budžetu Grada Sarajeva za 2022. godinu udvostručen i planiran u iznosu od 10 hiljada KM.

Obezbijeđena su i realizirana sredstva u istom iznosu kao u 2021., i to 5 hiljada KM Savezu nacionalnih manjina KS za „Dane nacionalnih manjina“ u 2022. godini, te će biti nastavljena i ova tradicija festivalom MINORITY 2022, (mart, juli i decembar tekuće godine), sa planiranim aktivnostima.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button