Novosti

Vijeće za štampu i online medije objavilo analizu govora mržnje na 12 bh. portala

Kampanja je trajala od 2. septembra, a završena je 16. oktobra, a tokom tog perioda monitori Vijeća su pratili 12 portala, odnosno komantare na portalima Banjaluka.net, Srpskacafe, Katera news, RTVBN, Avaz, Klix, Tuzla live, Depo, Poskok.info, Radio Sarajevo, Slobodna Bosna i Ljubuški.net

Tekst: Vanja Tolj, Foto Fena/Hazim Aljović

Vijeće za štampu i online medije, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, realiziralo je kampanju „Stop govoru mržnje“ u toku predizborne kampanje za Opće izbore 2022. Vijeće je danas prezentiralo analizu govora mržnje u korisničkim komentarima na portalima u toku, ali i nakon predizborne kampanje.

Kampanja je trajala od 2. septembra, a završena je 16. oktobra, a tokom tog perioda monitori Vijeća su pratili 12 portala, odnosno komantare na portalima Banjaluka.net, Srpskacafe, Katera news, RTVBN, Avaz, Klix, Tuzla live, Depo, Poskok.info, Radio Sarajevo, Slobodna Bosna i Ljubuški.net.

Cilj kampanje koja se realizira od 2014. godine je zaštita slobode izražavanja i zaštita slobode u BiH, kroz praćenje govora mržnje u komentarima posjetilaca internet portala, kao i edukacija posjetilaca portala da govor mržnje nije sloboda izražavanja, već da je to krivično djelo koje se ne smije dešavati u javnom prostoru i koje mora biti sankcionisano.

Analitičar Vijeća za štampu i online medije Vuk Vučetić na današnjem predstavljanju kampanje istaknuo je da govor mržnje „buja“ i nakon što predizborna kampanja završi, kao i nakon što su objavljeni rezultati izbora.

Svaki monitor Vijeća je pratio po dva portala, odnosne komentare na tim portalima posvećene predizbornoj kampanji. Imali smo tri nivoa istraživanja. Prvi nivo je pokušao odgonetnuti ko su ljudi, odnosno nalozi koji ostavljaju negativne komentare i da li tu možemo prepoznati takozvano botovanje. Drugi dio analize se odnosio na količinu i karakter govora mržnje, a treći na analizu vrste govora mržnje, koje su poredane po intenzitetu – kazao je Vučetić.

Kako je kazao, monitori su pokušali ustanoviti da li su negativni komentari dolazili nakon provokacija ili senzacionalističke izjave nekog političara ili je u pitanju „hronično“ korištenje negativnih komentara, što je znatno veći problem. Također, nastojali su ustanoviti koji političari i koje teme najčešće privlače takve vrste komentara.

Ustanovili smo da svaki portal ima svoju grupu dežurnih komentatora, koji su objavljivali mnoštvo komentara uvredljivog sadržaja, ne samo na račun osoba koje se pojavljuju u medijskom prostoru, već i između sebe. Od ukupno 87.429 komentara koliko smo zabilježili, sedam posto je sadržavalo elemente govora mržnje. Neki portali su poduzeli korake da se zaštite od ovakve vrste komentara – kazao je Vučetić.

Najveći broj negativnih komentara objavljen je na portalu RTV BN, a zatim na portalu Slobodne Bosne. Ova dva portala zajedno imaju 65 posto od ukupnog broja negativnih komentara zabilježenih u toku kampanje. Najzastupljeniji oblik govora mržnje su uvrede i psovke, zatim optužbe, klevete i etiketiranja, a potom huškanja i pozivi na nasilje.

Vučetić dodaje da je ohrabrujuće jer je primjetan trend borbe protiv ovakve vrste komentara na pojedinim portalima, kao i da negativni komentari zauzimaju veoma mali procenat od ukupnog broja komentara na navedenim portalima. 

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button