Region

U Beogradu izložba povodom 80 godina od pogroma nad Srbima, Jevrejima i Romima u Bačkoj

Novosadska racija se dogodila u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke ubijano lokalno stanovništvo. Tokom tri dana akcije u Novom Sadu ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba, Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.

M.Milojević

Izložba “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije”, povodom 80 godina od pogroma nad Srbima, Jevrejima i Romima u Bačkoj 1942. godine, otvorena je u Konaku knjeginje Ljubice u Beogradu. Izložbu je otvorio  patrijarh srpski Porfirije.

Ove godine navršava se 80 godina od kada su Srbi, Jevreji i Romi bili žrtve mađarskih okupacionih snaga u Novom Sadu, na području tada okupirane Bačke. Izložba “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije”, jedna je od aktivnosti koje se širom Vojvodine održavaju u znak sećanja na ovaj tragičan događaj.

Patrijarh srpski Porfirije  istakao je  da „bez sećanja na nevino stradale žrtve svog naroda nije moguće poznavati sebe, a samim tim ni graditi odnose, niti zajednicu sa bilo kojim drugim narodom, ma koliko trošili milozvučne reči o demokratiji i međusobnim razumevanju“.

“Evo nas pred postavkom izložbe ‘Ledena tišina – sećanje na žrtve novosadske racije’, podeljene u tri celine. Jedna su mesta masovnih egzekucija tokom racije, druga stradanje pravoslavnih sveštenika Šajkaško-novosadske racije i treća je 80 godina kasnije – budućnost sećanja“, rekao je patrijarh Porfirije.

Izložba, koju su u Konaku knjeginje Ljubice organizovali Eparhija bačka, Kulturni centar Novog Sada i Istorijski arhiv Novog Sada, predstavlja deo svedočenja Srpske pravoslavne crkve o stradanju Roma, Srba i Jevreja.

Centaralna manifestacija povodom 80-te godišnjice Novosadske racije bila je 23. januara, na Keju žrtava racije kod spomenika “Porodica”.

Podsetimo, Novosadska racija se dogodila u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke ubijano lokalno stanovništvo. Tokom tri dana akcije u Novom Sadu ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba, Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button