Region

Novi protest Roma u Nišu: “Nema struje-nema nas”

Romi koji već šest meseci žive bez struje ušli su u Gradsku kuću, odakle su ih posle rasprave izbacili obezbeđenje i policija, a oni koji su odbili da izađu su privedeni.

M.Milojević

Stanovnike naselja 12. februar koji su mesecima bez struje, izbacili su obezbeđenje i policija iz Gradske kuće u Nišu.

Oni su pre toga protestovali i nakon što im se niko nije obratio ušli unutra. Nakon svega, građanima se obratila zamenica gradonačelnice, koja im je obećala da će se u četvrtak sastati sa ministarskom Zoranom Mihajlović. Iz Pokreta Opre Roma potvrdili su za Newipe da će i oni prisustvovati sastanku u Beogradu.

Romske porodice iz naselja 12. februar ističu da su se odlučili za ove postupke jer ne mogu više da žive u mraku.

“Šesti mesec kako smo bez struje. Dete od kako mi se rodilo je bez struje i prljavo i bolesno. Ne zna dete u toplom da spava, da se okupa. Drugo ne ide u školu, a kako da ga pošaljem neoprano i neokupano, kako kad nema uslove”, priča jedna od okupljenih.

Ističu da su uplašeni jer stižu hladni dani, a oni nemaju kako da se ugreju.

“Osećamo se kao građani drugog reda”, kaže jedna od okupljenih, dok ostali dodaju da traže da im se struja ponovo priključi kako bi mogli da žive normalno, plaćaju račune i školuju decu.

Od predstavnika Grada  traže da struja ponovo bude priključena, da im omoguće da plate priključak, da nezaposlenim Romima obezbede radna mesta kako bi na vreme izmirivali dugovanja, da im se otpiše prethodni dug, a da oni nastave sa plaćenjem struje za poslednjih godinu dana i u ratama. Spisak zahteva predali su nadležnima.

Okupljeni građani uzvikivali su “Nema struje, nema nas”, a nakon što ih niko nije primio, ušli su u Gradsku kuću. Odatle su ih posle rasprave izbacili obezbeđenje i policija, a oni koji su odbili da izađu su privedeni.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović obratila se na kraju okupljenima i pozvala ih na razgovor.

Predstavnici građana su preneli da imaju dogovor da se u četvrtak 20. oktobra sastanu sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović u Beogradu.

Predstavnici Pokreta Opre Roma prisustvovaće sastanku koji je najavljen za 20. oktobar. U saopštenju su naveli i da je nakon poslednjeg protesta priveden i jedan nihov član.

“Dogovor je postignut nakon što su građani mirno ušli u zgradu Gradske kuće jer je deci bilo hladno, nakon čekanja ispred više od 30 minuta. Iako je narod ušao nenasilno u Gradsku kuću da se deca zagreju dok čekaju odgovor, po nalogu NN lica policija je izbacila građane napolje i privela aktivistu ORS-a protivzakonito. Gradonačelnica i EPS nisu uspeli da odgovore na zahteve romske zajednice”, navode u saopštenju.

Da podsetimo, prošle nedelje održan je prvi protest meštana koji žive bez struje. Nakon toga, sastanak između stanara naselja 12. februar i čelnika gradske vlasti zakazan za petak 14. oktobar  nije održan. Iz Grada su rekli da se građani nisu pojavili, dok su oni  tvrdili da nisu mogli da se organizuju i tražili da se taj sastanak zakaže za dan kasnije. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button