Novosti

Žene širom BiH izašle na ulice: Nije porodična tragedija već ubistvo

Kako je poručeno sa današnjeg skupa nije nesretan slučaj već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na žene gleda kao na potrošnu robu.

L.T.

Zločin koji je potresao Bihać, ali i javnost u BiH od 11. oktobra ove godine bio je povod održavanja današnjih protesta širom Bosne i Hercegovine.

Protest je organizovala neformalna grupa “Nisam tražila” sa ciljem podrške ženama, ali i sprječavanju nasilja.

Nažalost, ovo nije usamljen slučaj zločina nad ženama, a prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena.

Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta.

Ono što je posebno stavljeno u fokus jeste to da se slučajevi ubistava žena i djevojaka ne mogu stavljati pod okrilje porodičnih tragedija, već da oni imaju svoju klasifikaciju a to je ubistvo.

Kako je poručeno sa današnjeg skupa nije nesretan slučaj već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na žene ggleda kao na potrošnu robu.

„Reagirala sam kao i cijela BiH, veoma spontano na strašno ubistvo koje se desilo u Bihaću. Fantastično je to što se udružila cijela BiH sa svojom reakcijom. Žene koje su u nevladinom sektoru, žene iz politike, žene koje nisu organizirane ni po kom osnovu, već je nastalo jedno spontano povezivanje žena iz cijele države. Smatram važnim je to da nam je nesreća zajednička i nama u Prijedoru, Sarajevu, Zenici, Banja Luci, regioni i ako nas nešto ujedini u BiH to će biti ta zajednička nesreća koja je vrlo duboka“, kazala je Hasija Borić, glumica i redateljica.

Kako je navela, vjeruje da je ovo ubrzalo zahtjeve o zakonu o femicidu, za koji vjeruje da bi žene koje se organizirano bave nasiljem nad ženama svakako tražile.

„Ono što se traži jeste to da se femicid uvrsti u krivični zakon, ali isto tako smatram veoma važnim da se moraju poduzeti sve mjere kako ne bi ni dolazilo do femicida, prije svega ekonomsko osnaživanje žena te psiho-socijalna podrška podigne na viši nivo“, zaključila je Borić.

Samra Lučkin kaže da se dosta žena stidi, ali i boji zbog čega trebamo učiniti sve da im pokažemo da postoji šira društvena podrška.

„Trebamo na svim nivoima institucija da se osjeti šira društvena podrška“, kazala je Borić.

Mirza Halilčević smatra da je veoma važno i da muškarci dolaze na ovakve proteste, prije svega radi solidarnosti.

„Važno je da muškarci postanu dijelom rješenja, da redefinišu svoju ulogu u društvu, da postanu svjesni nasilja koji ono predstavlja, te da postanu svjesni svoje uloge u društvu. Pozivam također sve muškarce koji imaju bilo kakve probleme da rade na sebi i potraže psihološku i psiho-terapijsku pomoć. Ovo što se trenutno dešava je najgnusniji čin patrijarhata, a iz te pozicije se ovakve društvene reakcije i dešavaju. Nadam se da će ovakvi protesti postati sve masovnijii i biti prostor za osnaživanje žena“, kazao je Halilčević.

Okupljene su poručile i to da nisu ničije vlasništvo, već da su svoje, bučne i odlučne da odbrane jedna drugu. Također poručeno je i to da se ovakvi zločini ne mogu u janosti predstavljati prvenstveno kao nesretan porodični zločin, već kao ubistvo. 

Zahtjevaju uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi, osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole, dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Ove zahtjeve žene su iznijele na protestima u Bihaću, Tuzli, Banja Luci, Gračanici, Zenici, Sarajevu, Stocu, Mostaru, Konjicu, Goraždu, Kaknju, Bugojnu, Prijedoru, Brčkom, Bijeljini, Sanskom Mostu, Bosankoj Krupi, Gradačcu, Tešnju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button