Istražujemo

Romi ispunjavaju građansku dužnost, izlaze na izbore, ali se ne nadaju previše

U ovih mjesec dana, kandidati i kandidatkinje političkih partija su obilazili Bosnu i Hercegovinu, zalazili tamo gdje idu jednom u 4 godine. Pitali smo ljude iz romskih zajednica da li su političari obišli i njihova naselja. Preko 74 posto njih je odgovorilo negativno

U prethodnih par sedmica, uradili smo anketu i pitali ljude iz romskih zajednica u Kaknju, Sarajevu, Brčkom, Visokom, Jajcu i drugim mjestima u BiH o tome šta misle o Općim izborima koji će se održati ovog vikenda (02.10). Generalno, među romskom zajednicom vlada nepovjerenje da će i ovi izbori nešto promjeniti. Uprkos tome, izaći će na izbore.

Postavili smo opća pitanja iz kojih se može jasno vidjeti šta ova zajednica očekuje od izbora, koliki značaj pridaju izborima i da li učestvuju u izbornom procesu.

S obzirom da se na ovogodišnjim Općim izborima kandidovao i Dervo Sejdić, pitali smo ih šta misle i o tome.

Među 90-ak ispitanika i ispitanica, preko 65 procenata je onih koji imaju između 18 i 40 godina, od kojih je više od pola nezaposleno. Ohrabruje činjnica da je među njima nešto više od 38 posto zaposlenih a svega 7,8 procenata ispitanih su članovi, ili članice neke političke partije.

Svega 7,8 posto onih koji su u političkim partijama je zanimljiv podatak koji nam potencijalno može otkriti nekoliko stvari: da su Romi potpuno nezainteresovani za politiku, da političke partije nisu zainteresovane da dođu do Roma, ili pak da postoji neki obostrani animozitet koji se razvijao tokom ovih 30 godina i koji je jasno definisao odnose.

Sa druge strane, na pitanje da li će izaći na izbore, ispitanici_ce, njih 85 procenata, reklo je da će izaći, a procenat je čak i veći u odnosu na prethodne izbore, jer smo ih pitali da li su izlazili i na prethodnim izborima.

Dakle, sve pretpostavke o tome da Romi i Romkinje ne učestvuju na izborima, barem ovi ispitani_e, mogu se pobiti ovim podacima. Oni ispunjavaju svoju građansku dužnost, bez obzira što u drugom dijelu nakete, ova zajednica jasno pokazuje da ne vjeruje ni političarima, ni onome što dolazi nakon izbora.

U ovih mjesec dana, kandidati i kandidatkinje političkih partija su obilazili Bosnu i Hercegovinu i odlazili tamo gdje idu jednom u 4 godine. Pitali smo ljude iz romskih zajednica da li su političari obišli i njihova naselja? Preko 74 posto njih je odgovorilo negativno. Dakle, političari_ke su rijetko obilazili_e romska naselja i razgovarali sa Romima. Ostaje nejasno kako Romi odlučuju za koga će glasati?! U predizbornoj kampanji rijetko ih je ko obilazio, ili nije uopće, a kako smo već pisali, spominjao još manje.

Valjda je i logično što zbog ovih činjenica, gotovo 90 procenata ispitanih kaže da niko od kandidata i kandidatkinja ne zastupa/nije zastupao interese Roma u BiH. S malo većim procentom – preko 95 – ispitanici_e su negativno odgovorili_e i na sljedeće pitanje:

Smatrate li da je neka politička partija, odnosno njeni funkcioneri do sada zastupala interese romske zajednice?

Na kraju, ispitanike_ce smo pitali šta je ono što bi romskoj zajednici donijelo napredak. Odgovori su različiti, ali vrlo jednostavni, obični, životni i minimalni: jednaka prava za sve, posao, školovanje, ali i mjesta u institucijama. Veliki broj i dalje ne vidi nikakav napredak i da će i ovi izbori nešto promjeniti u njihovom životu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button