Novosti

Predstavljeno 17. izdanje festivala Pravo Ljudski

Ovogodišnje izdanje sačinjavaju 25 filmova i 4 filmska programa, a dva filma biće propraćena javnim razgovorima.

Novo, sedamnaesto izdanje festivala Pravo Ljudski predstavljeno je danas u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Kako je na početku istaknuto, „Pravo Ljudski je sarajevski Godard.“

Direktorica i kustosica festivala Kumjana Novakova kazala je da je osnovni cilj festivala veza između političkog i filmskog, političkog i umjetničkog i u tom smislu, ne samo Godard, nego kompletna filmska tradicija ili filmski jezik koji se veže ne samo za njega nego i za brojne autore, je ono čemu je Pravo ljudski posvećen.

Podsjetimo, legendarni francuski reditelj Jean-Luc Godard preminuo je prije nekoliko dana, a bio je jedan od pionira francuskog novog vala. Između ostalog, 1993. godine snimio je film “Je vous salue, Sarajevo” (“Pozdravljam te, Sarajevo”), koji govori o agresiji na BiH.

„Ni sam Godard ne bi bio sretan kada bi napravili neki fokus, mnogo je važnije da otvorimo političke teme i diskusije koje se vežu za sve ono što je trenutno urgentno, jer je tome i sam posvetio svoje filmsko stvaralaštvo“, kazala je Novakova.

Dodala je da će se ove godine Pravo Ljudski dotaći pitanja koja su razrađena prema četiri filmska programa, te kroz specijalne programe koji ove godine obuhvataju jednu izložbu i dva otvorena razgovora vezana za određene filmske radove.

Kustosica festivala Farah Hasanbegović podsjetila je da ovogodišnje izdanje sačinjavaju 25 filmova i 4 filmska programa.

„Filmovi su se sami formirali dok smo radili na selekciji. Sami su se grupirali unutar nekih trendova i emocionalnih smjernica na koje smo mi specifično obraćali fokus ove godine, a koje su sada kulminirale u ovom novom svijetu u kojem sada živimo. Jedan od prvih programa koji smo sastavili zove se Mogućnost preživljavanja kao politički prostor koji govori o preživljavanju i načinima preživljavanja kao nečemu što je nerazdvojno od geopolitičkih ali i ideoloških prostora i krajolika koji sačinjavaju ovaj svijet. Potreba za načinima preživljavanje je nešto esencijalno za Pravo Ljudski kao festival koji je posvećen preživljavanju na svim nivoima, i spiritualnom i emocionalnom i politički, ali specifično u ovom izdanju govorimo o preživljavanju i o potrazi za novim strategijama i načinima života kao potragom za pukotinama i prostorima nade unutar kojih individualci, grupe, narodi, umjetnici, mogu da pronađu svoje nove prostore nade“, kazala je Hasanbegović.

Film Sakupljači hrane upravo govori o načinima na koje se distribucija hrane i prirodnih resursa blokira i restriktuje u okupiranoj Palestini. Tu je također i film koji će zatvoriti festival, Suho tlo gori, a govori o načinima na koje žene u ruralnom ali i urbanom Brazilu jednu industriju koja je brutalna prema svijetu i ljudima kao što je naftna industrija, uzimaju same u svoje ruke.

„Ono što je interesantno na 17. izdanju i što je važan iskorak ka onome što je inicijalno i jedan od ciljeva uspostavljanja festivala, prostor za razmjenu i prostor za razgovor sa publikom, tako da smo odlučili da ove godine dva filma za koje smatramo da su izuzetno važni, u kontekstu onoga što mori bh. društvo, budu propraćeni sa opsežnijim javnim razgovorima. Prvi javni razgovor fokusira se na pitanje migracija, odnosno migranata. BiH je tranzit zemlja migranata i nasilje čiji smo svjedoci je prosto nevjerovatno. Apsolutno se skoro ne razgovara o tome u javnom prostoru. Pravo Ljudski će se fokusirati na tu Balkansku rutu migracija, iz perspektive solidarnosti i svih aktivista koji su u zadnjih par godina posvetili kompletan svoj život tome“, kazala je između ostalog Novakova, te najavila tri filma koja će otvoriti festival, a tiču se migracija.

Drugi javni razgovor bavi se pitanjima rodnih politika, politika seksualnosti ali i odnosa između raznih prostora javnog djelovanja u kontekstu roda i seksualnosti.

Inače, ove godine Pravo Ljudski festival se održava u drugom terminu. Naime, ovaj festival održavao se godinama u trećoj sedmici novembra.

„Ove godine se pomjera zbog nemogućnosti bilo kakvog kulturnog i javnog života u vrijeme kada počinje zagađenje u Sarajevu. Budući da se festival bavi pitanjima okoliša već 4 godine, smatramo da bi bilo licemjerno pozivati građane na izlaske iz svojih domova u dane kada se ne može disati“, zaključila je Novakova.

Predfestivalski program bit će otvoren večeras u Historijskom muzeju/Muzeju revolucije, u 19h, izložbom i prikazivanjem filma Kao malo vode na dlanu španske autorice Mireie Sallarès (u 20h). Izložba će trajati tokom cijelog Festivala, a projekcije filma, na otvorenom, će se dešavati svako večer do 20.9., u istom periodu (20h).

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button