Novosti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U školskoj 2022/2023. godini u šest osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađa 73 učenika Roma

D.M.

Ove godine Općina Centar je u budžetu obezbijedila finansijska sredstva sa ciljem podrške redovnom školovanju romske djece.

Naime, riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva će biti iskorištena za nabavku školskog pribora za Rome koji pohađaju nastavu u šest osnovnih škola u Centru, Javnoj ustanovi „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“, kao i za Rome iz Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo“ na Bjelavama. Općina Centar je u budžetu za 2022. godinu obezbijedila 10.000 KM za ovu namjenu.

U školskoj 2022/2023. godini u šest osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađa 73 učenika Roma.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je prilikom uručivanja zaključaka naglasio da je ovaj vid pomoći učenicima romske populacije višegodišnja praksa ove lokalne zajednice.

„Riječ je o dodatnoj pomoć djeci romske populacije u iznosu od 100 KM. Ove godine smo obezbijedili svim učenicima od prvog do četvrtog razreda besplatne udžbenike, a svim prvačićima i besplatne ruksake i školski pribor. Općina Centar iako nema primarnu nadležnost nad osnovnim obrazovanjem, imajući u vidu probleme sa kojima se naš obrazovni sistem suočava, nastoji pružiti pomoć tamo gdje se ukaže potreba. Veliko nam je zadovoljstvo pomagati oblast obrazovanja jer je to najbolje uložen novac“, kazao je načelnik Mandić.

Zaključke o dodjeli sredstava u iznosu od po 100 maraka je dobilo 35 učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“,  deset učenika iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, njih četiri iz škole „Nafija Sarajlić“, po tri iz škola „Alija Nametak“ i „Silvije Strahimir Kranjčević“, dva iz škole „Safvet-beg Bašagić“, četiri iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, te 12 učenika iz  Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo“ na Bjelavama.

(Newipe/Općina Centar Sarajevo)

Srodni artikli

Back to top button