Novosti

Prijedor obezbijedio školski pribor za mališane romske nacionalnosti

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević je rekao da je ovo dokaz da Gradska uprava vodi brigu o romskim đacima budući da su sva djeca obuhvaćena ovim priborom i udžbenicima potrebnim za početak nove školske godine

D.M.

Gradska uprava Prijedor juče je organizovala tradicionalni prijem za učenike romske nacionalnosti na kojem su im uručeni prigodni pokloni povodom početka nove školske godine.

Ruksaci i školski pribor uručeni su za svih 56 učenika osnovne škole, a narednih dana će učenicima od petog do devetog razreda biti uručeni i udžbenici neophodni za redovno pohađanje nastave, kao i za četiri učenika srednje škole iz ove populacije.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izjavila je da grad Prijedor posebnu pažnji posvećuje nacionalnim manjinama, a posebno romskoj populaciji pogotovo kada se sagledaju uslovi u kojima oni žive.

Upravo zbog teških uslova života , Skupština grada Prijedora je 2019.godine usvojila Akcioni plan za rješavanje problema Roma i to kada se govori o stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti – istakla je Kasalovićeva.

Ona je dodala da pored toga što je za ove namjene u budžetu grada izdvojeno 20.000 KM, Grad Prijedor dodatno obezbjeđuje školski pribor, udžbenike i nastavna sredstva za sve učenike osnovnih i srednjih škola romske populacije.

Današnji prijem i uručenje poklona gradonačelnika samo je jedan simboličan doprinos grada da bi se podstakli učenici romske populacije da nastave dalje obrazovanje ,a da se u tome i uspijeva potvrđuje podatak da je broj učenika isti kao i prošle godine – naglasila je Kasalovićeva.

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević je rekao da je ovo dokaz da Gradska uprava vodi brigu o romskim đacima budući da su sva djeca obuhvaćena ovim priborom i udžbenicima potrebnim za početak nove školske godine.

Mi imamo jako dobru saradnju i zahvalan sam što se u našem gradu vodi briga o potrebama Roma i u drugim segmentima, kao što su akcioni planovi, izgradnja stambenih jedinica i kada su dodjele stipendija u pitanju, tako da vjerujem da će se ova saradnja nastaviti – rekao je Salešević.

On je dodao da na području grada Prijedora živi oko 800 Roma, od kojih je samo pet zaposleno, ali da raduje broj od deset novih đaka prvaka.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button