Novosti

TK pomaže pri zapošljavanju, otvoren konkurs i za Rome

Kako ističu iz Službe za zapošljavanje TK, ovo je prilika da se zaposle sve osobe koje se nalaze na evidenciji za zapošljavanje

D.M.

Do 18. avgusta ove godine oko 280 osoba  koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje tuzlanskog kantona dobit će priliku za zaposlenje ili pokretanje vlastitog biznisa.

Ovo je omogućeno putem Javnih poziva, od kojih se jedan odnosi na subvencioniranje zapošljavanja i obavljanja pripravničkog odnosno volonterskog staža  za pripadnike romske populacije, članova porodica gdje nijedan član nije zaposlen, zatim za osobe mlađe od 30 godina i za mlade koji izlaze iz ustanova javne skrbi.

Za ove namjene Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK izdvojilo je oko 216 hiljada KM.

„Negdje oko 31 osoba planirana je da bude zaposlena, obavljanje volonterskog staža za devet osoba koje nisu pripadnici boračke populacije jer to resorno ministarstvo već odvaja sredstva za tu kategoriju. Dakle, ovo je za osobe koje nisu odradile pripravnički staž, a koje ne dolaze iz boračke populacije, pa eto i oni imaju priliku da preko ovog javnog poziva to urade“, rekla je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Druga dva Javna poziva odnose se na zapošljavanje i samozapošljavanje, a za ove namjene kroz rebalans budžeta TK bit će osigurano 1,5 miliona KM.

„Milion i 200 hiljada KM bit će izdvojeno za sufinansiranje zapošljavanja i oko 300 hiljada KM za pokretanje samostalne djelatnosti  i namjenjen je poslodavcima i nezaposlenim osobama koje se nalaze na našoj evidenciji i žele pokrenuti djelatnost“, dodala je Makul.

Za razliku od Javnih poziva Federalnog zavoda za zapošljavanje gdje se  na Javni poziv aplicira online, na Javne pozive Službe za zapošljavnje TK dokumentaciju je potrebno predati lično na šalterima Službi za zapošljavanje.

„Ovaj put dokumentaciju donose u Službu za zapošljavanje ili poslodavci mogu u matičnim općinama u općinski biro predati svu dokumentaciju. Sve infromacije se nalaze u našoj web stranici i svi zainteresovani ih mogu dobiti od naših kolega u općinskim biroima za zapošljavanje“, zaključila je Makul.

Mjesečni iznos koji će se refundirati kroz zapošljavanje i samozapošljavanje je 500 KM, s tim da će osobama koje pokreću vlastite biznise biti dodatno refundirani i troškovi registracije koja iznosi 36 KM.

Bitno je napomenuti da na Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja na koje apliciraju poslodavci, mogu zaposliti osobe prijavljene na evidenciji nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu prije objave Javnog poziva, bez obzira na radno iskustvo, spol, dob i stručnu spremu, u trajanju od 12 mjeseci.

Kako ističu iz Službe za zapošljavanje TK, ovo je prilika da se zaposle sve osobe koje se nalaze na evidenciji za zapošljavanje.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button