Novosti

Evropski zvaničnici: Ne možemo zatvarati oči pred diskriminacijom Roma

Godine 2020. Evropska komisija usvojila je Strateški okvir za Rome, čiji je cilj svim Romima pružiti priliku da ostvare svoj puni potencijal

D.M.

Povodom Dana sjećanja na romske žrtve holokausta, Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, i Helena Dalli, komesarka za jednakost, podsjetile su da se na ovaj dan obilježava sjećanje na stotine hiljada romskih žrtava holokausta, koje su patile i bile ubijene pod nacističkim režimom.

“Nikada nećemo zaboraviti progon Roma tokom holokausta. Također ne možemo zatvarati oči pred izazovima i diskriminacijom s kojom se romska manjina još uvijek suočava. Blisko sarađujemo s našim državama članicama u borbi protiv anticiganizma. Ove godine predstavit ćemo prvu procjenu nacionalnih strategija za Rome. Težimo otvorenosti, toleranciji i poštivanju ljudskog dostojanstva za sve ljude. Samo u tom duhu možemo se boriti protiv rasizma i diskriminacije”, kazale su u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, 2015. godine Evropski parlament proglasio je 2. avgust Danom sjećanja na romske žrtve holokausta u znak sjećanja na 500 hiljada Roma ubijenih u Evropi pod nacističkom okupacijom, što je predstavljalo najmanje četvrtinu njihove ukupne populacije u to vrijeme.

Godine 2020. Evropska komisija usvojila je Strateški okvir za Rome, čiji je cilj svim Romima pružiti priliku da ostvare svoj puni potencijal. U tu svrhu, okvir predviđa sveobuhvatan pristup koji se sastoji od tri dijela: jednakost sa svim drugim članovima društva, društvena i ekonomska uključenost, te sudjelovanje u političkom, društvenom, privrednom i kulturnom životu.

“Ove jeseni objavićemo prvi Izvještaj o procjeni Nacionalnih strategija za Rome. Ovaj izvještaj će procijeniti nacionalne strateške okvire koje su podnijele države članice. Također će se ispitati kako se države članice bore protiv anticiganizma i koje su mjere uvele za promociju svijesti o romskoj kulturi, jeziku i historiji, uključujući sjećanje na holokaust nad Romima i procese pomirenja”, saopćeno je.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button