Novosti

Dunja Mijatović povodom Dana sjećanja na romske žrtve holokausta: Dužnost da se sjećamo i borimo protiv diskriminacije

Kako je istakla, neke su države poduzele pozitivne korake u tom smjeru. U Češkoj je počelo rušenje farme svinja koja je izgrađena na mjestu bivšeg nacističkog koncentracionog logora za Rome Lety u Pisku, te će se na tom mjestu otvoriti muzej posvećen sjećanju na romske žrtve holokausta i preživjele

D.M.

Povodom Evropskog dana sjećanja na romske žrtve holokausta, koji se obilježava danas, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je sve države da prepoznaju prošla i sadašnja kršenja ljudskih prava Roma i da pojačaju napore kako bi osigurali zaštitu njihovih prava u svim poljima života.

“Evropski dan sjećanja na romske žrtve holokausta je dan i za sjećanje i za akciju. Na današnji dan odajemo počast stotinama hiljada Roma koji su ubijeni tokom Drugog svjetskog rata, mnogi od njih su deportovani i ubijeni u koncentracionim logorima, dok su neki bili žrtve bolnih medicinskih eksperimenata. Sve države članice moraju prepoznati važnost istraživanja i razotkrivanja historije Roma u Evropi. To mogu učiniti čuvajući sjećanje na holokaust nad Romima kao sredstvo za očuvanje sjećanja na žrtve, i razmišljajući o naslijeđu zločina počinjenih nad Romima”, kazala je Mijatović.

Kako je istakla, neke su države poduzele pozitivne korake u tom smjeru. U Češkoj je počelo rušenje farme svinja koja je izgrađena na mjestu bivšeg nacističkog koncentracionog logora za Rome Lety u Pisku, te će se na tom mjestu otvoriti muzej posvećen sjećanju na romske žrtve holokausta i preživjele.

“Ali sjećanje također znači potrebu za rješavanjem duboko ukorijenjenih predrasuda i stereotipa koji potiču sveopću diskriminaciju s kojom se Romi i danas suočavaju u našim društvima”, kazala je povjerenica.

Zaključila je da se mora priznati da je stalno prisustvo rasizma ono što dovodi do ponavljanja kršenja ljudskih prava, kao što pokazuje ograničeni pristup osnovnim uslugama u kontekstu pandemije COVID-19 i diskriminacija s kojom su Romi bili suočeni dok su bježali od rata u Ukrajini.

“Moramo se suočiti s anticiganizmom i pojačati napore kako bismo osigurali uključivanje i sudjelovanje Roma u našim društvima”, naglasila je Mijatović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button