Novosti

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, sjećamo se noći između 2. i 3. augusta 1944. godine, kada je u Aušvicu pogubljeno 2.897 Roma u takozvanom "Porodičnom kampu za Cigane“ uprkos pruženom otporu i borbi za opstanak

Tekst: M.Husić

U znak sjećanja na Rome, žrtve nacističkog sistema tokom Drugog svjetskog rata, danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta.

Na inicijativu velikog broja romskih organizacija, ovaj datum, 02. avgust, prihvaćen je i od Vijeće Evrope, a od 2012. godine se redovno obilježava širom Evrope.

Tog dana, sjećanjima i komemoracijama obilježava se stradanje Roma širom Evrope tokom Drugog Svjetskog rata, a ovaj dan je uvršten i u zvanični kalendar važnih datuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, sjećamo se noći između 2. i 3. augusta 1944. godine, kada je u Aušvicu pogubljeno 2.897 Roma u takozvanom “Porodičnom kampu za Cigane“ uprkos pruženom otporu i borbi za opstanak.

Gasne komore

I nakon 78 godina, o genocidu nad Sintima i Romima tokom nacističkog perioda, malo se zna. Širom Evrope su hapšeni, deportovani i ubijani. Mnogi su bili prisiljeni na teške poslove u logorima i getima.
U tom periodu stradalo je preko 500.000 hiljada hiljada Sinta i Roma. Više od polovine žrtava bilo je mlađe od 14 godina.

Uprkos svim činjenicama i stradanjima Roma i Sinta, historija ovih naroda se i dalje negira i još uvijek u Evropi postoje desničarske partije koje vrše diskriminaciju i nasilje nad Romima.

Izjave koje su prije bile nezamislive, danas postaju društvena stvarnost. Nacistička ideologija jača u evropskim državama, dok su nacionalne manjine ponovo marginalizovane. Uzmimo za primjer Nadira Dedića koji je preživio koncentracioni logor Jasenovac u Hrvatskoj.

Godinama je bio beskućnik, dok nije našao sklonište u Crvenom Krstu u Zagrebu. Ostavljen je na margini društva nakon svega što je proživio.

Svake godine, veliki broj, uglavnom mladih ljudi, posjećuje Aušvic na ovaj dan.

Romi se i dan danas bore protiv nacizma koji proističe od nedovoljne informisanosti o historiji jednog naroda. Razlog tome je i nedostatak sadržaja u školama koji bi romsku i neromsku djecu učio o stradanju i borbi za ostvarivanje osnovnih ljudiskih prava koja bi svakom trebala biti omogućena njegovim rođenjem.

Na ovaj dan sjećamo se nevinih žrtava koje su izgubile život tokom Drugog svjetskog rata i odajemo im počast, a sjećanjem na sve žrtve Holokausta nastojimo da se borimo za svjetliju budućnost za romski i sve druge narode. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button