Novosti

VELIKI USPJEH: Fatih Žgalj donio prvu medalju za BiH sa Svjetske geografske olimpijade

Od 2017. godine BiH učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Na evropskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade dva do tri sata

Tekst: Amra Ahmetović

Na 18. Svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Parizu učestvovala je i ekipa Bosne i Hercegovine koju su činili Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić i Petar Jurošević. Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić.

Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, u konkurenciji 55 država i 220 takmičara, naš učenik, Fatih Žgalj, osvojio je srebrnu medalju i time Bosni i Hercegovini donio prvu medalju sa jednog ovakvog takmičenja.

Većina ljudi kada se spomene geografija ili takmičenje iz geografije pomisli na poznavanje glavnih gradova što je potpuno pogrešno. Dakle, geografija je mnogo više od toga. Meni lično pomažu znanje iz fizike i hemije, pogotovo u onom prirodnom dijelu geografije koji se bavi nekim pojavama, procesima, oblicima reljefa, odgovara na pitanja zašto se javljaju neke pojave u nekim prostorima svijeta, tu su također i one manje opipljive pojave – jezik, kultura, stanovništvo, neki demografski i tursitički potencijali. Sve je ovo obuhvačeno na ovoj olimpijadi koja testira takmičare da povežu sva ta znanja i pokažu ono što oni znaju – rekao je Fatih Žgalj.

Od 2017. godine BiH učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Na evropskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade dva do tri sata.

Prvi nivo čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analize određenih pojava i procesa. Drugi nivo čine praktični zadaci gdje se kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone analiziraju određeni procesi, dok je treći nivo multimedijalni test gdje se kroz slikovne zadatke analiziraju i rješavaju određeni procesi i pojave.

Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sistema. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje sada mijenjaju ovaj pristup. Posebnu pažnju ovim izvrsnim učenicima i učenicama u godinama koje dolaze pružat će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kroz segment izvrsnosti i liderstva. Čestitamo Fatihu, njegovom mentoru profesoru Seadu Srni, porodici, školama i školskim drugarima – rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button