NovostiRegion

Vučić: Budućnost Srbije zavisi i od Roma

Cilj programa je zapošljavanje Roma i veće učešće Roma u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske vještine

D.M.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, primajući prvu generaciju polaznika programa Barvalipe – Romi u javnoj upravi, da je Srbija dom Roma, u kojem Romi imaju ista prava i iste obaveze kao i svi njeni građani.

“Ovo je još jedan doprinos ne samo boljem razumijevanju nego da ne vidimo razliku između Roma i pripadnika drugih naroda, jer ne postoji mi i vi. Nek živi romski narod, nek živi Srbija”, rekao je Vučić na svečanosti u zgradi Predsjedništva Srbije.

Dodao je da danas budućnost Srbije zavisi dobrim dijelom i od jer 12,5% Roma predstavlja radnu snagu zemlje.

“Vi ste ti koji pomažete da dovedemo investitore, koji nam pomažete da napravimo rast i budemo najbolji u Evropi, bez vas to ne bismo mogli”, rekao je Vučić.

Polaznica programa Barvalipe Tamara Asković je naglasila da se na ovaj način  šalje poruka Romima da je država spremna da uloži dodatne napore kako bi se profesionalno i lično usavršavali u svojoj državi.

Kako je navela, to je i poruka države da prepoznaje potencijal romske zajednice, što je važan trenutak za njene pripadnike ali i cijelu Srbiju.

Direktor kancelarije Romske inicijative fondacije za Otvoreno društvo Željko Jovanović istakao je da su problemi Roma veliki – ogromno siromaštvo, velika nezaposlenost.

“Ovo je važan korak ne samo za Rome već i Srbiju. Državna administracija i državna uprava treba da budu slika društva. Kad Romi nisu dio državne uprave pokazuje se da nešto nije u redu u društvu”, rekao je Jovanović.

Kako je istakao, “ovim korakom mi postajemo primjer ne samo za region već i za Evopsku uniju, jer je Srbija time ispred mnogih zemalja u EU koje to nisu napravile”.

Program Barvalipe u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije je namijenjen pripadnicima romske populacije sa stečenim visokim obrazovanjem, koji nisu zaposleni u javnoj upravi, sa ciljem unapređenja njihove profesionalne kompetencije za rad u organima uprave.

Cilj programa je zapošljavanje Roma i veće učešće Roma u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske vještine.

Program je otvoren u maju 2021. i namijenjen je za minimum 100 kandidata. Partneri Nacionalne akademije za javnu upravu u razvoju programa su Građanski pokret Opre Roma Srbija i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo.

Srodni artikli

Back to top button