Novosti

Forum građana u BiH – Glas za odgovornost na mrežama

Građani Bosne i Hecegovine se mogu prijaviti za učešće na Forumu građana o odgovornom korištenju društvenih medija. Krajnji rok za prijave je 10. juli, a organizatori imaju za cilj uključiti učesnike iz svih područja BiH

Fena

Nova inicijativa poziva ljude širom Bosne i Hercegovine da se prijave za građanski forum za borbu protiv govora mržnje, dezinformacija i uznemiravanja na internetu uoči izbora u oktobru.

Oko 70 učesnika koji će biti odabrani stratificiranim slučajnim uzorkom, kako bi odražavali društvenu i regionalnu raznolikost, učestvovat će u izradi građanske povelje koja ima za cilj podizanje svijesti o rizicima štetnog internetskog sadržaja, pozivanje političkih aktera na odgovornost za zapaljivu retoriku i ohrabrivanje korisnika platfoma društvenih medija za poduzimanje odlučnih akcija za zaštitu digitalnog prostora BiH.

Inicijativu predvodi Centar za humanitarni dijalog (HD), švicarska privatna diplomatska organizacija posvećena sprečavanju i rješavanju sukoba širom sveta.

 – Sa približavanjem izbora u oktobru, toksična upotreba društvenih medija rizikuje da pogorša postojeće podjele u Bosni i Hercegovini – rekao je Mark Baskin, viši savjetnik HD-a za Evroaziju dodajući da Građanski forum daje ljudima jedinstvenu priliku da odluče kakvo je ponašanje prihvatljivo na internetu kombinirajući deliberativnu demokratiju s naporima da se ojača odgovorna upotreba društvenih medija.

Izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo i članica Upravnog odbora projekta Leila Bičakčić je rekla da se govor mržnje i dezinformacije brzo šire na društvenim mrežama u BiH.

 – Mladi su posebno osjetljivi na ove trendove, a ovaj projekat će pomoći u podizanju svijesti o rizicima internetskog prostora među njima i širim društvom u BiH – dodala je Bičakčić. 

Događaj će biti održan od 28. do 31. jula u Hotelu Termag na Jahorini uz plaćene troškove, a učesnici će dobiti honorar za doprinos ovom značajnom radu.

Građani Bosne i Hecegovine se mogu prijaviti za učešće na Forumu građana o odgovornom korištenju društvenih medija. Krajnji rok za prijave je 10. juli, a organizatori imaju za cilj uključiti učesnike iz svih područja BiH.

HD-ov tim za Balkan vodi projekat uz podršku HD-ovog globalnog programa Digital Conflict i sa smjericama upravnog odbora bosanskohercegovačkih akademika i medijskih stručnjaka, uključujući predstavnike BIRN-a, Zašto Ne, Media centra Sarajevo, Centra za istraživačko novinarstvo i Univerziteta u Sarajevu.

Taj projekat se nadograđuje na prethodne digitalne inicijative HD-a, koje uključuju potpisivanje značajnog mirovnog sporazuma na društvenim medijima u centralnoj Nigeriji i izbornih kodeksa ponašanja u Indoneziji i na Kosovu. Program “Digital Conflict” dio je privatne diplomacije, posredovanja i mirotvorstva ove švicarske organizacije u više od 75 posto oružanih sukoba širom svijeta.

Širom Balkana, HD radi na različitim posredničkim naporima sa nizom međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva, univerziteta i društvenih grupa.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button