Novosti

Porodici Abazi sa Mošćanice isporučena pomoć u vidu opreme za dom

Kako su naveli iz Općine Stari Grad, nekoliko je realizovanih projekata koji pokazuju da se vodi računa o Romima i njihovoj inkluziji u društvo

D.M.

U naselju Mošćanica, u maloj romskoj zajednici i stambenom objektu koji je Općina Stari Grad Sarajevo sagradila 2009. godine, živi i petnaestočlana porodica Šeherzade Abazi.

Pedesetogodišnja Šeherzada rodila je 11-ero djece, neki od njih su davno odrasli i zasnovali svoje porodice, pa tako Šeherzada ima i 45-oro unučadi. Sedmoro djece još živi sa njom. Uz ostale članove porodice, u domaćinstvu ih je trenutno 15, a najveći problem im je predstavljao nedostatak opreme za kuću, konkretno frižidera i mašine za veš.

Šeherzada se obratila zahtjevom općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i zamolila za pomoć. Na njena vrata jučer je isporučeno sve što je tražila, a ovi skromni ljudi kazali su da sada imaju sve što im treba.

„Puno nas je i teško je bez frižidera na ovim vrućinama, a posebno bez veš mašine. Niko od nas nema stalni posao, snalazimo se svakako, tako da je nama svaka pomoć dobrodošla. Ja sam znala da će nama načelnik pomoći jer je dobar čovjek i zato sam mu pisala. Hvala mu što misli i na nas i što nam je poslao sve što nam treba“, ispričala je Šeherzada.

Kako su naveli iz Općine Stari Grad, nekoliko je realizovanih projekata koji pokazuju da se vodi računa o romskoj populaciji i njihovoj inkluziji u društvo.

Učenici iz porodica romske nacionalnosti iz OŠ “Vrhbosna“ dobili su školarine Općine Stari Grad Sarajevo, a Općina je učestvovala i u projektima stambenog zbrinjavanja Roma, kao i projektu „Stipendiranja djece i mladih“ Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ kroz koji se stipendiraju djeca romske populacije. Romi sa prebivalištem na području Starog Grada stalni su korisnici prava na jednokratne pomoći po raznim osnovama, kazali su iz Općine.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button