Novosti

Novi slučaj policijske torture nad Romima u Rumuniji

Nedavni izvještaj Evropskog centra za prava Roma (ERRC) o brutalnosti policije prema Romima u EU pokazao je da 20 godina „zabrinutosti“ i preporuka međunarodnih tijela, kao i brojne presude Evropskog suda za ljudska prava nije imalo opipljiv utjecaj na smanjenje policijska brutalnost i rasizma prema Romima u Rumuniji

D.M.

37-godišnji Rom iz grada Piatra Neamț kazao je da su ga policajci pretukli, objavila je Rumunska Libertatea.

Na snimku koji je na društvenim mrežama podijelio aktivista za prava Roma Ciprian Necula vidi se muškarac koji teturajući napušta policijsku stanicu, krvave košulje, s teško povrijeđenim i natečenim okom, a pritom su ga dočekala njegova vidno uznemirena i uplakana djeca .

Muškarac je kasnije nazvao hitnu pomoć i rekao da ga je policija napala. Na drugom videu se vidi kako ga odvoze kolima hitne pomoći.

Prema podacima policije, u subotu, 18. juna oko 20:30, muškarac je, vozeći se u taksiju, vrijeđao policiju. Policija je zaustavila taksi, a kada se putnik navodno odbio identifikovati, „bio je imobiliziran i odveden u sjedište policije u gradu Piatra Neamț, kako bi se utvrdio njegov identitet i poduzele potrebne pravne mjere“, i kažnjen je sa 404 eura. U odgovoru na upite Libertatee, iz policije je rečeno da je tužilac otvorio slučaj i da će se provesti interna istraga kako bi se utvrdilo „činjenično stanje“.

Izjava ne obećava mnogo u smislu povjerenja da će pravda biti zadovoljena. Nedavni izvještaj Evropskog centra za prava Roma (ERRC) o brutalnosti policije prema Romima u EU pokazao je da 20 godina „zabrinutosti“ i preporuka međunarodnih tijela, kao i brojne presude Evropskog suda za ljudska prava nije imalo opipljiv utjecaj na smanjenje policijska brutalnost i rasizma prema Romima u Rumuniji.

U svojoj izjavi na kraju misije u ovoj zemlji, specijalni izvjestilac UN-a Philip Alston izrazio je duboku zabrinutost zbog navoda o zlostavljanju Roma od strane policije i primijetio kombinaciju upornih vjerodostojnih optužbi, nedostatak najosnovnijih procedura za zaustavljanje zlostavljanja, i neispravan i neučinkovit sistem pritužbi, koji za rezultat ima procenat uspješnosti rješavanja svih pritužbi 0,13%.

„Nema ništa neobično u policijskom nasilju, koje je univerzalni problem. Ono što je neobično u rumunskoj situaciji jeste da se pravila koja se trenutno primjenjuju mogu smatrati poveljom za uznemiravanje. Sistem uključuje karakteristike koje olakšavaju zlostavljanje i osiguravaju da će odgovornost biti rijetka iznimka, a ne norma.”

U svom izvještaju o Rumuniji za 2019., i ECRI je skrenuo pažnju na činjenicu da su Romi često bili izloženi nesrazmjernoj sili od strane organa za provođenje zakona, te da je od 2015.

„Evropski sud za ljudska prava donio više od 20 presuda koje su osudile Rumuniju za slučajeve policijskog nasilja i neuspjeh vlasti da učinkovito istraži nečovječno i ponižavajuće postupanje policije, uključujući rasno motivisano zlostavljanje.”

ERRC je saopćio da će pomno pratiti razvoj događaja u ovom konkretnom slučaju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button