Novosti

Modna kuća Dior predstavila kolekciju nadahnutu romskom heroinom

Carmen Anaya nazivana je “najvećom romskom plesačicom svoje generacije” i “najneobičnijom osobom svih vremena flamenco plesa”. Počela je plesati kada je imala samo 5 godina. 1929. godine debitovala je u Parizu, gdje se ubrzo dive njenim plesačkim vještinama

D.M.

Raskošna revija održana je ove sedmice na čuvenom trgu Plaza de Espana u Sevilli, a svi renomirani magazini oduševljeni su modelima iza kojih stoji Diorova kreativna direktorica Maria Grazia Chiuri.

Njena najnovija cruise kolekcija nadahnuta je španskom historijom i tradicijom, te njenim herojima čije su priče utisnute u gotovo sve modele.

Kako piše Vogue, Marijina andaluzijska drama na modnu pistu donijela je tradiciju, zanate, historiju te posebno ženske junakinje ove regije južne Španije. Naime, osim toreadora, kreatoricu je za kolekciju inspirisala Carmen Amaya, prva plesačica flamenka romskog porijekla koja se proslavila 1950-ih godina prošlog vijeka u Parizu, a nadimak joj je bio La Capitana jer je nosila mušku odjeću.

Upravo je ideja androginog, feminističkog odijevanja lajt motiv ove Diorove kolekcije koja kroz krojeve, materijale i boje prati Amayinu priču o uspjehu. Počast andaluzijskoj tradiciji te talentovanoj plesačici iz siromašnog kvarta Barcelone Chiuri je odala sa čak stotinjak modela među kojima je veliki naglasak na svečanim haljinama i odijelima.

“Stvarno volim ovo područje jer osjećate da je tradicija tu živa. U svemu prepoznajem sebe, a s Amayom imam snažnu vezu i povezanost”, kazala je kreatorica nakon revije.

Carmen Anaya nazivana je “najvećom romskom plesačicom svoje generacije” i “najneobičnijom osobom svih vremena flamenco plesa”. Počela je plesati kada je imala samo 5 godina. 1929. godine debitovala je u Parizu, gdje se ubrzo dive njenim plesačkim vještinama. Seli u SAD 1936., gdje glumi u nekoliko filmova koji su bili vrlo popularni, uključujući i špansku verziju Romea i Julije, Los Tarantos, te kratki film Danzas Gitanas (Romski plesovi).

Franklin Roosevelt ju je pozvao da pleše u Bijeloj kući 1944., kao i Harry S. Truman 1953.

Amaya je sahranjena na groblju Cementiri del Sud-Oest u Barceloni a preminula je od bolesti bubrega u 51. godini života.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button