Novosti

Vlada BD će stipendirati srednjoškolce koji upisuju smjerove za deficitarna zanimanja

Učenici koji odluče da se za iste školuju, ostvarit će pravo i na budžetsku stipendiju. Cijela aktivnost koju provodi Odjeljenje za obrazovanje, dobila je apsolutnu pohvalu i bezrezervnu podršku i na sjednici Skupštine Distrikta

M.H.

Od naredne školske godine učenici srednjih škola u Brčkom, ako se odluče za pohađanje smjera nekog od deficitarnih zanimanja koji su traženi na tržištu rada, ostvariti će pravo na stipendiju tokom svog srednjoškolskog obrazovanja.

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade posljednjih mjeseci intenzivno je surađivalo sa ovdašnjom poslovnom zajednicom te Zavodom za zapošljavanje Brčko ditrikta, kako bi utvrdili listu deficitarnih  srednjoškolskih zanimanja.

Učenici koji odluče da se za iste školuju, ostvarit će pravo i na budžetsku stipendiju. Cijela aktivnost koju provodi Odjeljenje za obrazovanje, dobila je apsolutnu pohvalu i bezrezervnu podršku i na sjednici Skupštine Distrikta.

„Za ovu namjenu, odnosno stipendiranje učenika na sjednici brčanske Vlade donijeli smo odluku o izdvajanju 40.000 maraka. To praktično znači da ćemo učenike koji odluče da se školuju za varioca, bravara, električara, zidara, keramičara, kuhara ili konobara da stipendiramo sa po sto maraka mjesečno. Ovom odredbom željeli smo ustvari stimulisati upravo mlade ljude koji žive u Distriktu da se opredjele za ova zanimanja“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade Zoran Bulatović.

Ono što je takođe važno jeste da se ova odluka o stipendiranju odnosi samo na učenike srednjih škola čije je mjesto prebivališa u Brčkom odnosno na teritoriji Distrikta.

Iz Odjeljenja za obrazovanje smatraju da je potrebna i konkretna piodrška poslovne zajednice koja se može manifesovati kroz neka dodatna stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja.

„To bi moglo podrazumjevati i direktni Ugovor o zaposlenju sa učenikom i to na obavezujući vremenski period, čime bi i budući poslodavac kao i uposlenik, ostvarili jednu dozu poslovene sigurnosti“, naglasio je Bulatović.

Svakako, veoma je važno da poslovna zajednica i kad dobije školovan, odnosno stručan kadar, zna kvalitetno da ga čuva i cijeni kroz stimulativnu novčanu naknadu.

„Na taj način bi svi zajedno zaokružili proces, odnosno napravili dodatni stimulans da zajednički ispunimo cilj, a to je da mladi imaju posao i dodatni razlog da ostanu u Brčkom i BiH“, zaključio je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade Zoran Bulatović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button