Novosti

Mjuzikl koji ruši predrasude: “Romska bajka” oduševila mostarsku publiku

D.M.

U prepunom dvorištu Centra za kulturu Mostar sinoć je u okviru manifestacije ”Mostarsko ljeto 2022” izveden mjuzikl ”Romska bajka” nastao po dramatizaciji romskih legendi Ljubice Ostojić, u režiji Seada Đulića, te saradnji UD ”Mostarske kiše”, Mostarskog teatra mladih i P.S ”Mo Stars”, a koji je oduševio mostarsku publiku.

“Idejni tvorac projekta je umjetničko društvo ‘Mostarske kiše’. Došla sam na ideju da bi bilo lijepo da se spoje udruženja, te sam pozvala Seada Đulića iz Mostarskog teatra mladih i Natašu Jekić iz P.S ‘Mo Stars’. Inače, sa Natašom jako puno surađujem i kad god treba tu smo jedna za drugu, ali ovaj put smo zovnuli i Seada da nam da dodatne ideje za priču koja bi mogla biti zajednička. Tako je krenulo, moja ideja se počela ostvarivati ili se ostvarila, a suradnja je bila izvanredna. Moj cilj je bio da postoji jedan prefiks ‘mostarski’, koji je mene na neki način i nadahnuo: Mostarski teatar mladih, ‘Mo stars’ i ‘Mostarske kiše’, zar može išta ljepše biti od toga”, istaknula je Amra Dugalić, voditeljica ansambla umjetničkog društva ”Mostarske kiše”.

Glavna koreografkinja i voditeljica plesnog studija “Mo Stars” Nataša Jekić izrazila je zadovoljstvo suradnjom i realizacijom ovakvog projekta.

“Jedna lijepa romska bajka, isprepletena, naravno kako to Romi znaju, sa jednim velikim duhom, temperamentom, plesom, glumom i divnom muzikom u jednom skoro pa jednosatnom performingu. U okviru ‘Mostarskog ljeta’ i uz pomoć Centra za kulturu Mostar, koji je dio ovog projekta, mi smo izuzetno sretni da možemo građanima grada Mostara priuštiti još jedan ovakav projekat”, naglasila je Jekić.

Mjuzikl “Romska bajka” ruši predrasude prema riječima Seada Đulića, redatelja spomenutog mjuzikla i direktora Mostarskog teatra mladih.

“Ono što je jako bitno, u ovom vremenu, u ovakvoj zemlji u kojoj se stalno bavimo nekakvim konstitutivnim narodima i sl., mislim da je prije svega časno, pošteno, dobro, ljudski, duboko progovoriti o najbrojnijoj nacionalnoj manjini u BiH, ali i najmarginaliziranijoj grupi ljudi u BiH o kojima imamo ogromne predrasude samo kada spomenemo njihovo ime. Ovaj mjuzikl zapravo ruši predrasude, govori o Romima na način kakve ih ne znamo, ulazi u dubinu njihove kulture i pokušava ljudima poručiti da je to ogromno bogatstvo koje vrijedi upoznati i da ta neka različitost je zapravo jedan biser, jedna niska u nizu bisera koje moramo znati dodavati mu, pomagati itd. kako bi sve skupa bilo ljepše”, istaknuo je Đulić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button