Novosti

Niški osnovci pokrenuli podkast kako bi upoznali javnost sa romskom tradicijom i kulturom

Učenici su kroz polusatne razgovore govorili o bogatstvu različitosti, obrazovanju u toku pandemije i o tome da li romska deca u Srbiji imaju jednake šanse tokom školovanja

M.M.Kostić

Želeći da učenike, ali i mlade širom Srbije upoznaju sa romskom tradicijom i kulturom, u niškoj Osnovnoj školi “Kralj Petar Prvi” pokrenuli su podkast pod nazivom “Susreti kulture”.

Kroz razgovore su pokušali da javnosti približe teme o obrazovanju Roma, jednakim šansama i problemima sa kojima su se oni bez tehničke opreme susreli u pandemiji – a sve je prevedeno i na romski jezik.

Učenici su kroz polusatne razgovore govorili o bogatstvu različitosti, obrazovanju u toku pandemije i o tome da li romska deca u Srbiji imaju jednake šanse tokom školovanja.

U radionicama su učestvovali učenici od petog do osmog razreda, nastavnica srpskog jezika Monika Mirović bila je zadužena za pisanje scenarija, pedagoški asistent Nataša Osmanović pomogla je u razradi scenarija kao i razumevanju romske kulture i tradicije – navode u saopštenju.

Pre početka snimanja podkasta, u školi su organizovali su brojne radionice. Kažu da je podkast bio rešenje, jer je mladima danas jedna od najzanimljivijoh formi.

Ideja za način realizacije u vidu podkasta bliskom novijoj generaciji, kao i ličnog učešća učenika u izbora tema i istraživanja bio je logičan. Kako bi podkaste videli I razumeli o čemu razgovaramo u njima šira populacija, među kojima ima i onih koji ne govore srpski jezik urađen je i titl na romskom jeziku – dodaju u saopštenju.

Podkasti su za sada prikazani učenicima petog i šestog razreda, dok će ih u narednom periodu videti i stariji razredi.

Na taj način dodatno je unapređena multikulturalna klima u školi, poboljšava se kritičko mišljenje kod dece, povećava se znanje o drugim narodima i kulturama i podstiče međusobna saradnja u kreativnim vannastavnim aktivnostima, kao i uslovi za negovanje tradicije i kulture Roma u školi.

U osnovnoj školi “Kralj Petar I” ukupno je upisano 70 Roma, pa su zbog toga nastavnici želeli da ostalim učenicima približe kulturu ove nacionalne manjine.

“Susreti kultura” organizovani su okviru projekta „Nove ekonomske mogućnosti za povratnike i vulnerabilne kategorije građana u južnoj i istočnoj Srbiji” koji sprovodi “CARE International Balkans”, “Nexus Vranje” i “ENECA”, a finansira nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button