Novosti

U naselju Prutače kod Brčkog, grade se dvije zgrade za socijalno stanovanje

Nazif i njegove tri kćeri, kao i mnoge druge porodice, očekuju da će pitanje njihovog smještaja, biti promjenjeno, te da će živjeti u mnogo boljim uslovima. Kako stoje stvari, Muratovići bi do kraja naredne godine mogli preći u jedan od 30 stanova, čiji se početak izgradnje  očekuje do kraja ove godine

Tekst: M.Husić

Nazif Muratović, godinama živi u neuslovnom stanu koji mu je dodjeljen kada se iz Sapne doselio u naselje Prutače kod Brčkog. Stan nema struju niti vodu, zidovi su puni vlage, a u njemu, kaže Nazif, nemoguće je živjeti.

„Godinama živim u ovom stanu i mogu vam reći da su uslovi nikakvi, nema ni struje ni vode, prokišnjava, vlaga je na sve strane, ali bolje trenutno dobiti ne možemo. Najviše se brinem za kćerke i zato bi volio da kada se stanovi izgrade dobijemo jedan i da one budu sretne i da ne moramo da pazimo svako malo da li će nam se plafon srušiti na glavu ili voda ući u sobu čim kiša počne“, govori nam Nazif.

Prema njegovim riječima on nije jedini koji živi u ovim uslovima, već jedan od mnogih koji se svakodnevno bore sa svim problemima koji su ih snašli.

Nazif Muratović

Ja nisam jedini, puno nas ovdje nema struju ni česmu, neki se bore sa žoharima, zidovi se urušavaju, svako od nas ima neki problem ali učimo da se nosimo sa time jer bolje nemamo niti smo imali priliku da dobijemo. Ja se nadam da ćemo svi biti riješeni naših muka ubrzo i dobiti normalne stanove koje ćemo čuvati i brinuti o njima.

Nazif i njegove tri kćeri, kao i mnoge druge porodice, očekuju da će pitanje njihovog smještaja, biti promjenjeno, te da će živjeti u mnogo boljim uslovima. Kako stoje stvari, Muratovići bi do kraja naredne godine mogli preći u jedan od 30 stanova, čiji se početak izgradnje  očekuje do kraja ove godine. U pitanju je izgradnja dvije stambene jedinice sa po 30 stanova, gdje će biti smješteno 60 porodica koje trenutno žive u alternativnom smještaju u ovom naselju.

Stanovi će biti dodjeljeni raseljenim i licima u stanju socijalne potrebe koja su uglavnom romske nacionalnosti, a pravo na smještaj u novoizgrađenim stanovima u naselju Prutače će imati raseljena lica koja su do 25.12.2012. godine doselila na Prutače.

Prema riječima Ljubice Ilić, šefice Odjeljenja za Izbjegla i raseljena lica Vlade Brčko distrikta, glavni projekat je već završen i u procesu je sticanje dozvole za građenje.

Ljubica Ilić/Foto PrintScreen

„Veći dio obitelji biti će stambeno situiran, postoji jedan dio obitelji za koje kroz ovaj projekat neće biti osigurana stambena rješenja samim tim što ne ispunjavaju uvjete samog projekta a to je da su do određenog datuma doselili na Prutače, tako da će se te obitelji rješpavati kroz neke druge stambene projekte“, pojasnila je.

U procesu realizacije ovog projekta, postojeće stambeni objekti u naselju će biti srušeni. Početkom godine je srušen veliki broj zgrada koje su bile dotrajale, ili uništene u požarima, a i dalje ostaje veliki broj onih koje se moraju ukloniti kako bi se projekat nastavio.

U principu završetak ovoga projekta značit će zatvaranje alternativnog naselja, odnosno kolektivnog centra. To znači da stare zgrade koje su postojeće se ruše, postoji opcija i da se te zgrade prenamjene u neki drugi sistem socijalnog stanovanja, međutim zbog dotrajalosti to nije moguće, pa će biti srušene, poručuje Ilić.

Porodice će u dodjeljenim stanovima živjeti po sistemu socijalnog stanovanja što znači da će plaćati mjesečno zakupninu jednu marku po metru kvadratnom. Stanovi se ne dodjeljuju u vlasništvo, a korisnici dokle god budu ispunjavali svoje obaveze i održavali stanove onako kako je predviđeno, moći će ih koristiti.

Na Prutačama je trenutno oko 100 stanova u lošem stanju i u njima uglavnom žive Romi. Prema procjenama nadležnih po socijalnim, ekonomskim i humanitarnim kriterijima, Prutače je naselje sa najalarmantnijom situacijom u BiH.

Naselje Prutače

Gradnja budućih 60 stanova za raseljena lica na Prutačama finansira se kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 1,4 miliona eura.

Plan je bio da se ovim novcem zatvori svih šest brčanskih kolektivnih centara, ali zbog nedostatka sredstava, odlukom Vlade Brčko distrikta pristupiće se zatvaranju alternativnog naselja Prutače.

Završetak izgradnje ove dvije stambene jedinice u Prutačama planiran je do decembra naredne godine.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button