Novosti

Ove godine u RS-u biće zaposleno 5.700 lica, planiran projekat i za Rome

U Republici Srpskoj će kroz Akcioni plan zapošljavanja za 2022. godinu biti zaposleno 5.700 lica. Za ovu namjenu obezbijeđeno je više od 28 miliona KM, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić.

Kako je istakao, za prva četiri mjeseca ove godine sa evidencije Zavoda skinuto je 8.500 lica po osnovu zaposlenja.

Vujičić je pojasnio da su ove godine prvobitno planirali da zaposle 3.500 lica, za šta je obezbijeđeno oko 14 miliona KM, ali da su zbog velikog interesovanja privrednika širom RS, jer je bilo oko četiri puta više aplikacija od planiranih sredstava, Vlada odobrila proširenje projekata za duplo i obezbijeđeno je dodatnih 14 miliona KM.

Naveo je da će tako ukupni Akcioni plan u ovoj godini iznositi 28 miliona KM, kroz koji će biti zaposleno 5.700 radnika širom RS umjesto 3.500, kako je prvobitno planirano.

Vujičić je istakao da je ove godine planirano šest projekata koji su namijenjeni teže zapošljivim kategorijama, djeci poginulih boraca, demobilisanim borcima, licima koja su duži period na evidenciji Zavoda, kao i projekat koji je namijenjen Romima.

“Imamo i projekat namijenjen privredi, gdje je planirano zapošljavanje ciljnih kategorija. Ideja je bila da zaposlimo 600 radnika, ali zbog velikog interesovanja privrednika uspjeli smo ga povećati na oko 1.700 radnika”, kazao je Vujičić.

Također je napomenuo da će kroz projekat obuke i dokvalifikacije biti zaposleno oko 135 lica i oko 30 Roma.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button