Novosti

Rješavanje stambenog pitanja Roma iz ulice Sakiba Nišića na čekanju

Vijećnica u Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo, Elvedina Vugić, podnijela je početkom marta inicijativu za rješenje stambenog pitanja Roma u ulici Sakiba Nišića.

Kako je ranije kazala, uslovi u kojima živi nekoliko porodica romske nacionalnosti u barakama u ovoj ulici su neprimjereni i predstavljaju narušavanje osnovnih ljudskih prava.

“Predlažem da Komisija za stambena pitanja, ustanovi imovinsko-pravni status baraka, izvrši obilazak i porazgovara sa članovima ovih porodica. Zatim, ukoliko se ustanovi spremnost od strane romskih porodica, donese odluka za dodjelu opštinskih stanova za smještaj ovih par porodica. Nakon toga, potrebno je očistiti prostor od ruševnih objekata i svega što se nalazi oko tih baraka koje, inače, predstavlja problem u ovom dijelu naše Opštine. Na ovaj način bismo, kao lokalna zajednica, učinili veliki pomak u odnosu prema manjinskim zajednicama, poštovanju ljudskih prava i pokazali spremnost da probleme rješavamo, a ne odlažemo njihovo rješavanje, iz mandata u mandate”, kazala je ranije vijećnica.

Međutim, za sada nema pomaka po ovom pitanju.

Ponovo smo kontaktirali Vugić, koja nam je kazala da u svojim namjerama neće odustati.

“Imali smo dva sastanka u ministarstvu i ustanovili anamnezu stanja. U Općini su nam rekli da imaju dva sudska procesa u toku, glede formalno-pravnih aspekata objekata na ovoj lokaciji. U svakom slučaju, neću odustati i ponovo ću razgovarati sa svima u lancu kako bismo zajedno pokušali definisati formu rješenja, a onda pristupiti i realizaciji istog”, kazala nam je Vugić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button