Novosti

Za predsjedavajućeg Vijeća nacionalnih manjina BD, izabran Asmir Husić iz reda romske nacionalne manjine

Na konstitutivnoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta, koja je održana danas, za  predsjedavajućeg Vijeća izabran je Asmir Husić iz reda romske nacionalne manjine, a njegove zamjenice će biti Lidija Ljubojević iz crnogorske nacionalne manjine i Irmela Turbić iz turske nacionalne manjine

M.H.

Na konstitutivnoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta, koja je održana danas, za  predsjedavajućeg Vijeća izabran je Asmir Husić iz reda romske nacionalne manjine, a njegove zamjenice će biti Lidija Ljubojević iz crnogorske nacionalne manjine i Irmela Turbić iz turske nacionalne manjine.

Konstitutivnoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina prisustvovali su predsjednik Skupštine Siniša Milić, supervizor za Brčko Michael Scanlan, predstavnici OSCE-a i Mreže „Promoviši pozitivno“ kao i članovi skupštinske Komisije za zaštitu ljudska prava.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je Vijeće nacionalnih manjina konsultativno tijelo koje bi trebalo da daje savjete i preporuke za očuvanje i unapređenje prava nacionalnih manjina na području Distrikta.

Skupština Distrikta će pružiti podršku radu ovog Vijeća na realizaciji njegovih zadataka. Bez obzira na činjenicu što su naši propisi prepuni ljudskih, manjinskih, individualnih prava, smatram da je prisutan popriličan jaz između normativnog i faktičkog stanja, te da to zajedničkim radom popravimo na bolje“, poručio je Milić.

Supervizor za Brčko, Michael Scanlan, istakao je da je formiranje Vijeća nacionalnih manjina potvrda da Brčko predstavlja inkluzivnu zajednicu čiju snagu predstavljaju tri konstitutivna naroda, ostali narodi i nacionalne manjine, jer, poručio je Scanlan, snaga svake zajednice je u  raznolikosti.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Asmir Husić, rekao je da Vijeću predstoji izrada plana i programa rada i formiranje komisija čiji zadatak će biti očuvanje kulture, tradicije i jezika svih nacionalnih manjina na području Distrikta.

Lidija Ljubojević, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća nacionalnih manjina istakla je da Vijeće trenutno ima osam članova te da je pozicija predsjedavajućeg rotirajuća na svakih osam mjeseci između predsjedavajućeg i njegovih zamjenika.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici za sekretara Vijeća je izabran Kristijan Jenei iz mađarske nacionalne manjine i usvojen je Poslovnik o radu Vijeća.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button