Region

STIGMATIZACIJA ROMA: Šta je ostalo iza rasističkog ispada Pokreta ujedinjenih fantoma

Spot i pesmu Pokreta ujedinjenih fantoma ili grupe PUF “Bre vidi Ganci” više ne možete pronaći na youtubu, nakon što je tematika kupovine glasova kod Roma naišla na oštru reakciju javnosti. Zbog ovog ispada, članovi benda su preko Fejsbuka uputili javno izvinjenje. Aktivisti su složni da to ne menja činjenicu da su Romi još jednom bili izloženi govoru mržnje.

One koji se godinama bore protiv stigmatizacije Roma, ovaj potez nije iznenadio, ali ih je uplašio i pokazao im gde smo kao društvo. Da je nezahvalno komentarisati kao pripadnik većinine, kaže Maja Kamenov iz Odbora za ljudska prava.

Setimo se kako je sve počelo, tekstom Marka Vidojkovića koji, verujem, nije bio zlonameran, iako ironičan, ali je u sistemu gde institucije ne pružaju zaštitu ljudskih prava, odličan mehanizam  za pretvaranje slobode izražavanja u govor mržnje a onda je reakcija na tekst prouzrokovala još akcije, odnosno pesmu – kaže Kamenova.

Smatra da su autori pesme u ruke rasista stavili veoma efektno oružje, a to je generalizovanje jedne nacionalne manjine.

Srbija nije savršeno uređeno društvo da bi ovakve poruke tumačili na jedan način, već kao deo šireg društenog konteksta u kojem  trgovina  biračkim pravom ekonomski i socijalno ugrožene nacionalne manjine postoji . Ali moramo biti svesni da postoje i građani romske nacionalnosti koji svoj glas ne prodaju i kroz ovakve pesme i tekstove mogu da se osete ugroženo, rasno profilisano, diskriminisano – objašnjava Kamenova.

Podseća da osim reakcija Nacionalnog Saveta Roma drugih zvaničnih reakcija na pesmu  nije bilo, a da je bilo očekivano da se oglase  Zaštitnik građana ili Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i iznesu svoj stav. Time bi u situacijama koje su kao ova kompleksne bili na neki način posrednici između shvatanja satire i slobode izražavanja, kao i potencijalih diskriminatornih ponašanja.

Youtube je privatna kompanija koja je kao društveno odgovorna i u skladu sa svojom politikom korišćenja delovala po prijavi i uklonila spot, ali pesma ostaje, melodija, tekst. Na nama je kao na društvu hoćemo li je krišom pevušiti ili se od nje ograditi. Ono što je potrebno je podrška kolegama i saradnicima, romskim aktivistima u stavu da se moramo boriti protiv svake vrste diskriminacije, generalizacije prema svakoj manjinskoj grupi – zaključuje Kamenova.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine  javno je osudio ovaj tekst, navodeći da se u tekstu jasno i nedvosmisleno vređa romsko stanovništvo.

Nije ovo prvi put da “ujedinjeni fantomi” vređaju Rome. Ovim putem poručujemo i ujedinjenim i pojedinačnim “fantomima” da romsko stanivništvo nije na prodaju i da u poslednjih nekoliko godina Romi imaju rekordan broj biranih i postavljenih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoim – naveli su u saopštenju.

Grupa “PUF” se javno izvinila, navodeći da nije bila namera vređanje Roma već ukazivanje problema kupovine glasova.

Ko nas zna taj ne može ni da pomisli da smo imali neku lošu nameru. Problem kupovine glasova koji smo opisali u spotu je gurnut u drugi plan jer izgleda nikom nije bitno da se bavi i spreči da se takve stvari ponavljaju u našem društvu – naveli su na Fejsbuku.

Da ovaj potez ima brojne negativne posledice na jednu zajednicu koja je već diskriminisana, upozorio je i dugogodišnji aktivista Osman Balić, navodeći da su ovim ukinuli Romima u Srbiji pravo na dostajanstvo i politički izbor.

Nezadovoljna grupa, politički angažovanih i ostrašćenih građana iz Zrenjanina, okupljena oko video-produkcije ne baš satirične grupe rasista, je za rezultate poslednjih predsedničkih i parlamentarnih izbora proglasila jedan čitav narod za krivce. Izbore kao demokratski proces u Srbiji i građane romske nacionalnosti koji su kao i svi građani učestvovali na izborima, izložili ponižavanju, vređanju, ismevanju…, a celom romskom narodu u Srbiji nacrtali “metu za odstrel i progon” u nameri da se uskrati pravo na glas i politički izbor – naveo je Balić.

Ističe da je Romima jasno da i Pokret udruženih fantoma pripada dugačkoj i sumornoj koloni netalentovanih satiričara koji su gazili marševskim korakom utirući staze rasizmu, staljinizmu i fašizmu, antisemitizmu i anticiganizmu.

PUF ima pravo da se svrsta gde god želi. Imaju pravo, naravno, da snimaju, pišu o čemu žele i kako žele. Imamo pravo i mi da kažemo: Bojimo se poruka i „satire” Pokreta Udruženih Fantoma. Romi imaju barem to pravo, da budu uplašeni pred ovakvim poltički ostraščenim „satiričarima” koji vide trn u oku drugog naroda a ne vide balvan u sopstvenom – poručio je Balić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button