Novosti

Bugarski europarlamentarac kažnjen zbog nacističkog pozdrava

A.H.

Angel Džambazki, član Evropskog parlamenta, nedavno je novčano kažnjen zbog korištenja nacističkog pozdrava u Evropskom parlamentu.

“Nećemo tolerisati ekstremiste i njihove govore u Evropskom parlamentu ni pod kojim okolnostima”, objavio je tada na Twitteru češki parlamentarac Tomáš Zdechovský, potpredsjednik Demohrišćanskih demokrata.

Dzhambazki, član bugarskog nacionalnog pokreta koji je krajnje desničarska, ultranacionalistička grupa, koristio je nacistički pozdrav u Evropskom parlamentu u februaru ove godine tokom debate o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj. Kasnije je tvrdio da je “mahao”.

Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu poznat je i po svojim antiromskim izjavama. Predsjednica Evropskog Parlamenta Roberta Metsol pokrenula je disciplinski postupak protiv njega u skladu sa Poslovnikom parlamenta.

Na plenarnoj sjednici u Strazburu Metsola je najavila da će bugarski zastupnik izgubiti šest dnevnica u ukupnom iznosu od 2 028 eura. Ona je poslala jasnu poruku da nećemo tolerisati takva i slična ispoljavanja ekstremizma u Evropskom parlamentu.

Ovaj gest pripada najmračnijem poglavlju naše historije i trebao bi tu ostati”, objavio je Zdechovský na svom blogu, dodajući da mu se iznos kazne čini “blago upozorenje” koje bi možda moglo obeshrabriti europarlamentarce istomišljenike od takvih gestova u budućnosti.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button