Novosti

Sud donio prvu presudu za diskriminaciju nad LGBTIQ zajednicom

U prvostepenoj odluci se također navodi da se tuženoj “zabranjuje svako dalje poduzimanje istih ili sličnih radnji kojima se krši ili može prekršiti pravo na jednako postupanje prema članovima LGBTIQ zajednice”

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa 2022 pozdravlja prvostepenu odluku Opštinskog suda Sarajevo, kojom se utvrđuje diskriminacija koju je prema LGBTIQ zajednici širila kantonalna zastupnica Samra Ćosović-Hajdarević.

Naime, Ćosović-Hajdarević je 1. aprila 2019. godine, nakon najave prve Bh. povorke ponosa, u objavama na svom zvaničnom Facebook profilu pozivala na diskriminaciju LGBTIQ osoba, navodeći, između ostalog, da želi da se LGBTIQ osobe “izoluju i sklone…”.

Nakon njenih izjava, Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa, u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom koji pruža pravnu pomoć i zastupanje LGBTIQ osobama, pokreće tužbu za diskriminaciju. Cjelokupni proces tužbe je vodila organizacija Sarajevski otvoreni centar, preko zastupajuće advokatice, te im se ovim putem zahvaljujemo.

Tri godine kasnije, Opštinski sud u Sarajevu potvrđuje tužbu, te navodi da je tadašnja zastupnica Ćosović-Hajdarević “povrijedila pravo na jednako postupanje u odnosu na članove LGBTIQ zajednice na osnovu njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika”. 

U prvostepenoj odluci se također navodi da se tuženoj “zabranjuje svako dalje poduzimanje istih ili sličnih radnji kojima se krši ili može prekršiti pravo na jednako postupanje prema članovima LGBTIQ zajednice”. 

Ova presuda je veoma važna za LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini, ali i svaku drugu zajednicu koja se suočava sa predrasudama, govorom mržnje ili pozivanjem na nasilje. Presudom je dokazano da se zbog širenja govora mržnje i pozivanja na nasilje prema LGBTIQ+ osobama u online sferi (društvenim mrežama) može isto proširiti i utjecati na kvalitetu života LGBTIQ+ osoba, odnosno može dovesti do fizičkog nasilja. Ovake i slične objave se također mogu okarakterisati i kao diskriminacija, što potrvđuje ova presuda, koja je presedan, budući da je prva presuda kojom je potvrđena diskriminacija nad LGBTIQ osobama. 

Ovo je potvrda da govor mržnje i pozivanje na nasilje na društvenim mrežama, pogotovo javnih ličnosti i političara_ki, nije dopustivo i da se može sankcionisati.

Nerijetko smo bili_i svjedoci_kinje u zadnje četiri godine da određene javne ličnosti, te političari_ke iznose različita lična mišljenja o LGBTIQ osobama nakon najave povorke, šireći predrasude, netrpeljivost, te govor mržnje koji dovodi do povećanja diskriminacije i nasilja u društvu prema LGBTIQ osobama.

Političari_ke posebno zaboravljaju da su oni_e zastupnici_e svih osoba u ovom društvu, što ravnopravno uključuje i LGBTIQ osobe, koje kao građani_ke biraju i koji_e ih plaćaju kroz poreze. S tim u vezi, uzimajući u obzir postojanje Zakona o zabrani diskriminacije, bilo koja osoba, a naročito javne ličnosti, moraju shvatiti težinu svojih riječi i šta one mogu izazvati u našem društvu.

Također nam je važno naglasiti da OO Bh. povorke ponosa, svake godine dokumentuje govor mržnje i pozivanje na nasilje, te prijavljuje nadležnim institucijama, a prema saznanjima MUP KS je do sad redovno pozivao određen broj osoba koje su širile govor mržnje ili pozivale na nasilje na informativne razgovore. Sljedeći korak u ovom procesu jeste da tužilaštvo ozbiljno shvati šta znači ovakvo širenje mržnje, netrpeljivosti i pozivanja na nasilje, te da se sve osobe koje odluče tako djelovati u online ili offline svijetu, sankcionišu. Ova presuda je dobar početak i dobar temelj tužilaštvu i sudovima da profesionalno i u skladu sa evropskim praksama pristupe diskriminaciji, govoru mržnje, pozivima na nasilje, te samom nasilju koje se događa LGBTIQ osobama.

Bh. povorka ponosa definitivno jeste test svim institucijama, zastupnicima_ama, ali i generalno društvu, kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava i života bez nasilja.

U duhu i ovogodišnje Bh. povorke ponosa, koja je 25. juna, neka svima ova presuda bude opomena da će svaki govor mržnje i pozivanje na nasilje biti prijavljen i da ćemo njihovo očekivati njihovo sankcionisanje.

(Newipe)

Preko
https://povorkaponosa.ba/

Srodni artikli

Back to top button