Novosti

Zvanično otvoren ovogodišnji Internacionalni sarajevski sajam knjiga

Moto sajma je „Moć knjige“, a otvorila ga je književnica i prevoditeljica, Hedina Tahirović-Sijerčić

D.M.

U dvorani Mirza Delibašić Centra Skenderija danas je zvanično otvoren 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga. Moto sajma je „Moć knjige“, a otvorila ga je književnica i prevoditeljica, Hedina Tahirović-Sijerčić.

Kako je istakla, knjiga je pohranjeno znanje, a znanje je svjetlo koje prožima i osvjetljava suštinski smisao života.

„Svaka knjiga, to znamo, ima svoj put, život, opstanak i neprolaznu vrijednost, a u tome je njena moć. Moć knjige tvore tri ključne vrijednosti: sloboda stvaranja i izražavanja, snaga mira u haosu razgovora sa sobom i sa drugima, i hrabrost izricanja i pisanja. Moć knjige je ustvari moć riječi sadržane u izgovorenim i neizgovorenim i riječima i mislima autorskog teksta, i odnosa tog teksta prema čitaocima i prema društvu“, kazala je Tahirović-Sijerčić.

Dodala je da govoriti o moći knjige znači govoriti, prije svega, o kulturnoj i društvenoj stvarnosti, o politikama i društvenoj moći koja, prema Maxu Weberu, predstavlja mogućnost jednog čovjeka, ili određenog broja ljudi, da provedu svoju volju u okviru zajedničkog djelovanja, čak i uprkos otporu ostalih koji u tom djelovanju sudjeluju.

„Prema Karlu Marxu, moć se nalazi u rukama onih koji kontrolišu ekonomski aspekt društva u spektru različitih interesa onih koji imaju moć“, kazala je između ostalog književnica.

Naglasila je da je u društvenoj stvarnosti knjiga tretirana kao ljudsko biće, individua, i da vrlo često može, iako nedužna, postati i krivac i optuženik.

„Knjiga je, kako Stephen King reče, jednistvena prenosiva magija“, zaključila je Tahirović-Sijerčić.

Kako je kazao predsjednik programskog savjeta sajma Ibrahim Spahić, za knjige i autore nema granica i u tome je moć knjige.

„Bosna i Hercegovina je kao knjiga otvorena, i kao takva svjedoči da je to jedini način da opstane u svijetu ovakvom kakav jeste, da se ni na koji način ne zatvara, da nikome ne zatvara granice, a da pri tom svi budu svjesni činjenice koju je pjesnik davno izgovorio o BiH“, kazao je Spahić.

„Moć knjige ne može niko sputati… Nema granice za knjige, nema granice za autora. Ako ste dobar autor, ako znate da ste potpisali vrijedno djelo, ono ima svoj život. U tome je moć knjige. Knjiga ima moć, kao što imate i vi ukoliko odlučite da se uključite u taj svijet“, rekao je Spahić.

Prisutnima se obratio i direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić, koji je podsjetio da će se tokom ovog sajma predstaviti 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa stotinjak djela.

„Ove godine imamo počasne goste, a to su biblioteke i muzeji. Njih smatramo najboljim čuvarima knjige i njenih vrijednosti“, kazao je Petrinić.

Adelaida Grabovica iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH kazala je da su biblioteke oduvijek bile stub znanja, obrazovanja i kulture uže zajednice i države.

„Svojim uslugama i fondovima biblioteke čuvaju cjelokupnu historijsku zaostvštinu jednog naroda. One čuvaju dokaz onoga što smo bili, i onog što jesmo“, naglasila je Grabovica.

Napomenula je da će se na ovom sajmu u okviru bibliotečkog kutka moći upoznati rad i fondovi jednog broja biblioteka od kulturnog značaja za Sarajevo i državu BiH.

Sajam je otvoren do 25. aprila, a izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke.

Sarajevski sajam knjiga okarakteriziran je kao jedan od najznačajnijih međunarodnih susreta autora, izdavača i čitalaca u Bosni i Hercegovini, a promoviraju se djela iz raznih oblasti.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button