Novosti

FK Respekt iz Sarajeva dobio nagradu UEFA-e zbog inkluzije marginaliziranih grupa

D.M.

Fudbalski klub Respekt iz Sarajeva osvojio je treće mjesto u kategoriji najbolji grassroots klub od Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), objavio je Fudbalski saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH).

FK Respekt je organizacija koja svoj djeci i mladim omogućuje besplatno bavljenje sportom, bez članarina i troškova bilo kojeg tipa za roditelje/staratelje, istakli su iz N/FS BiH.

Jedinstvena misija #FudbalZaSve, što znači rame uz rame, na treningu i na takmičenjima uz tipičnu djecu rade djeca s poteškoćama u razvoju, Romi, djeca bez roditeljskog staranja, djeca s invaliditetom, djeca iz socijalno ugroženih porodica, djeca žrtve nasilja… Ova organizacija je primjer inkluzije i prihvaćenosti kroz vannastavne aktivnosti, te broji blizu 200 članova. Respekt posjeduje dva seniorska tima, ŽFK Respekt (Prva ženska nogometna liga FBiH) i FK Respekt (liga Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo), kao i školu fudbala.

„Mi postojimo od 2014. godine i jedinstven je primjer vannastavne inkluzije, tj. koristimo fudbal kao alata za rast i razvoj djece. Ono po čemu smo jedinstveni u Evropi i šire je upravo to što su na istom treningu sva djeca, bez obzira na pol, fizičke mogućnosti, socijalnu pozadinu i slično. Svakom djetetu dajemo priliku da se igra, da se bavi sportom i svi imaju istu početnu poziciju”, rekao je osnivač Respekta Emir Hujdur.

Dodao je da su za rad i ranije nagrađivani. Od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država dobili su “Certificate of Excellence”, zatim priznanje “Šampioni inkluzije”; nagrađeni su od UNICEF-a Bosne i Hercegovine i Delegacija Evropske unije u BiH, a dobitnici su i “UEFA Children Award”. Ne treba zaboraviti ni bosanskohercegovačka priznanja – Zahvalnica za izuzetne sportske rezultate i doprinos inkluziji od Općine Novi grad te nagrade sportskih saveza.

„Ova nova nagrada od UEFA-e nam je takođe dodatni motiv i dodatni vjetar u leđa. Mi smo jedna misija koju žive svi članovi Respekta”, kazao je Hujdur.

Osim toga, Respekt je pokrenuo i svoj kanal Respekt TV i Respekt biblioteku. Ističu da je fudbal dobar alat koji spaja, ali da je u Respektu obrazovanje prioritet.

Respekt je organizacija koju čine nediskriminacija, socijalna uključenost, empatija, ali i angažovanje igrača i igračica seniorskih timova u rad škole fudbala. S djecom i omladinom rade educirani, licencirani i iskusni treneri.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button