Novosti

Sarajevo: Obilježavanjem Dana narcisa kao simbola nade u novi život poslana poruka o značaju prevencije raka dojke

Tekst: Lejla Trle

Prodajom narcisa i druženjem sa građanima, članice udruženja ”Renesansa” danas su u Sarajevu obilježile Dan narcisa koji simbolizira borbu protiv raka dojke i buđenje novog života. Na taj način žele skrenuti pažnju na važnost pravovremenih pregleda i podrške svim ženama koje se bore s ovom bolešću.

Enida Glušac, predsjednica Udruženja „Renesansa“ zahvalila se svim građanima koji su danas dali podršku oboljelim od  raka dojke.  Govoreći o današnjoj akciji navela je da ovo udruženje nema stalne prihode, kao ni finansijsku podršku nadležnih institucija.

„Narcisi su simbol proljeća, a u proljeće se budi priroda kao i nada u novi život. Naše žene slave još jednu pobjedu, a pokušavamo da skrenemo pažnju svim ženama na važnost pregleda i samopregleda, jer ukoliko se otkrije na vrijeme karcinom dojke je u 90 posto slučajeva izlječiv. Bez obzira koliko često o tome govorimo, mislimo da to nije dovoljno, jer niko nije imun na ovu bolest. Dan narcisa je jako lijepa manifestacija gdje se okupi veliki broj žena koje su preboljele ovu bolest, kao i onih koje se trenutno bore sa rakom dojke pa su druženja ovog tipa od velikog značaja kada je riječ i o podršci i razmjeni iskustava“, navela je Glušac.

Enida Glušac

Kako je naglasila, sve veći broj mladih djevojaka obolijeva od ove bolesti i ovim putem želi apelovati na sve žene da redovno idu na preglede. 

Također, članice ovog udruženja danas su dijelile i letke u kojima su navedena detaljna upustva o samopregledu dojki koji se može raditi i u udobnosti vlastitog doma. 

„Sve kemoterapije i citstatici su za žene oboljele od karcinoma dojke obezbijeđene putem zdravstvenog sistema. Trenutno u udruženju nismo imali slučaj žena koje nisu zdravstveno osigurane, a sve što se prima terapijski je na esencijalnoj listi“, kazala je Glušac, dodavši da je i pored toga borba oboljelih od ove bolesti teška i iscrpljujuća.

Senada Alihodža (54), članica Renesanse i oboljela od karcinoma dojke operisala se prije godinu dana i kaže da je prije toga išla dva puta godišnje na redovne kontrole.

Senada Alihodža

„Sve je bilo pod kontrolom, a onda mi je doktor preporučio da odem na kliniku gdje mi je, nakon uzimanja biopsije, savjetovan operativni zahvat. Operisana sam u augustu pretprošle godine, nakon čega sam prošla kemoterapiju i zračenje, a trenutno koristim hormonalnu terapiju. Izborila sam se, moji su nalazi sada dobri. Imam podršku porodice, a posebno bih naglasila podršku Udruženja. Ta podrška mi jako puno znači, jer imamo iste probleme, dijelimo iskustva i savjete. Često se okupljamo, a podrška osoba koje su to isto prošli ima veliki značaj. Preporučila bih svakoj ženi da ide redovno na pregled, ja sam išla šest godina na kontrole pa se kod mene za bolest otkrilo rano što je bila olakšavajuća okolnost u borbi sa ovom zloćudnom bolesti“, kazala je Alihodža.

Osnovana je i Facebook grupa „Žene sa c50“ koja je isključivo za žene oboljele od karcinoma dojke čiji je cilj međusobna razmjena iskustava kao i podrška.

Brojni građani Sarajeva kupovali su žute narcise želeći na taj način pomoći ženama oboljelim od raka dojke.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button