Novosti

U Brčkom uskoro na snazi Programu prevencije i brige o djeci žrtvama roditeljske zlouporabe

Na ovaj način djeca koja su izuzeta iz porodice u kojoj su bila žrtva roditeljske zlouporabe, imati će obezbjeđeno sve što je potrebno da bi se zadovoljile njihove potrebe u tom trenutku

M.Husić

Na nedavno održanoj sjednici Vlade Brčko distrikta na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge usvojena je Odluka o odobravanju programa utroška sredstava za donaciju Crvenom križu Brčko distrikta za suradnju u Programu prevencije i brige o djeci žrtvama roditeljske zlouporabe.

Od ove godine, uz Centar za socijalni rad, Crveni križ Distrikta provodi dio programa, koji se odnosi na djecu žrtve roditeljskog nasilja ili zanemarivanja.

Na ovaj način djeca koja su izuzeta iz porodice u kojoj su bila žrtva roditeljske zlouporabe, imati će obezbjeđeno sve što je potrebno da bi se zadovoljile njihove potrebe u tom trenutku.

„Dok se procedura prilikom izuzimanja djece, od strane Centra za socijalni rad, ne okonča, mi smo tu da tu djecu podržimo dok su u nadležnosti institucija, dok su naša briga, da im osiguramo hranu, odjeću, smještaj ili prijevoz do škole, a obveza Odjela za zdravstvo i ostale usluge, odnosno Centra za socijalni rad da s ostalim institutcijama Vlade osigura adekvatnu smještajnu jedinicu gdje će ta djeca biti smještena u ovisnosti od toga jesu li djeca starijeg uzrasta, maloljetnici, radi li se o bebama i slično. Dakle, to će se rješavati u momentu kad se takvo što i događa“, kazao je Denis Šehanović, tajnik Crvenog križa.

Ovaj projekt je već aktivan i sredstva su operativna, a to su sredstva namijenjena isključivo ako dođe do slučajeva izuzimanja djece iz porodica.

„Centar za socijalni rad je nadležan u ovoj situaciji, a mi dođemo kao logistika, ovo smo preuzeli zbog procedura. Centar ili bilo koja vladina institucija bi duže nabavljao ono što je potrebno, a mi kao humanitarna organizacija možemo brzo nabavit takve stvari ako to zatreba“, rekao je Šehanović.

Za provođenje ovog programa, putem Centra za socijalni rad, Odjel za zdravstvo i ostale usluge je izdvojio sredstva u iznosu od 10.000 maraka.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button