Novosti

Počeo drugi Samit protiv rasizma: Globalna i zajednička borba

Zaključuje da je Evropska unija potpuno posvećena eliminaciji rasizma u svim njegovim oblicima, što je još jednom potvrđeno u Preporuci o ravnopravnosti Roma i Zaključcima o rasizmu i antisemitizmu

D.M.

Evropa ima historijsku dužnost spriječiti i boriti se protiv rasizma u svim njegovim oblicima, bilo da se radi o rasizmu usmjerenom prema Afroamerikancima, Romima, Jevrejima ili muslimanima, kazala je predsjednica Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) Maria Daniella Marouda.

U svom uvodnom obraćanju na juče otvorenom Evropskom samitu protiv rasizma koji je organizovan povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, Marouda je podsjetila da su Evropska unija i Vijeće Evrope izgrađeni na obećanju mira u Evropi, većeg jedinstva između država članica i zajedničkih vrijednosti jednakih prava.

„Ultranacionalizam i rasizam su neprijatelji mira, neprijatelji jedinstva i neprijatelji jednakosti“, naglasila je nakon što se osvrnula na aktuelni rat u Ukrajini, na pragu Evropske unije, i nedavno izbacivanje Ruske Federacije iz Vijeća Evrope.

U svom saopćenju, Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell istakao je da na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije Eupotvrđuje čvrstu predanost djelovanju protiv svih kršenja ljudskih prava i borbi protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i povezane netolerancije u cijelom svijetu.

„Ovog istog dana, posvećenog sjećanju na masakr u Sharpevilleu, sazivamo države članice, partnerske zemlje, međunarodne organizacije i civilno društvo na drugi Samit EU protiv rasizma, kako bismo dublje zaronili u borbu protiv rasizma i trajnih strukturnih nejednakosti i procijenili šta je postignuto od usvajanja akcionog plana EU protiv rasizma“, naveo je.

Kako je dodao, 2022. je Evropska godina mladih, a na samitu će se posebna pažnja posvetiti ključnoj ulozi koju mladi imaju u borbi protiv rasizma i diskriminacije, te će se razmotriti kritična područja za djelovanje kao što su provođenje zakona, okolišni rasizam i rasizam u obrazovanju i kulturi.

„Akcioni plan za borbu protiv rasizma poziva na bolju provedbu zakona EU, pravedno postupanje policije, zaštitu manjinskih grupa i jače nacionalne mjere definisane u nacionalnim akcionim planovima. Ovo je prilika za reviziju naših politika i aktivnosti iz perspektive nediskriminacije i jednakih mogućnosti te za pokretanje novih inicijativa u sektorima kao što su obrazovanje, zdravstvo i socijalna inkluzija“, stoji u saopćenju.

Kako je naglašeno, rasistički govor mržnje i zločin iz mržnje moraju se zaustaviti.

„U tu svrhu jačamo provedbu zakona koji su već na snazi i proširujemo krivični zakon na nivou EU kako bismo se suočili s novim izazovima. Saradnja s našim partnerima ključna je za strategije i politike EU protiv rasne diskriminacije. Ovo se pretvara u više akcija, od promocije ratifikacije i provedbe Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, do jačanja podrške angažmanu organizacija civilnog društva protiv ksenofobičnih stavova prema migrantima“, navodi se.

Zaključuje da je Evropska unija potpuno posvećena eliminaciji rasizma u svim njegovim oblicima, što je još jednom potvrđeno u Preporuci o ravnopravnosti Roma i Zaključcima o rasizmu i antisemitizmu.

„Udružit ćemo napore s relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima kako bismo osigurali da svako ljudsko biće može uživati isto dostojanstvo i prava“, kazao je Borell.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button