Novosti

Ledić: Društvenom inkluzijom trebamo pomoći osobama s Down sindromom

Tekst: Tomislav Glamuzina, FOTO FENA /Mario Obrdalj

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka, što predstavlja simboliku 3 kopije na 21. kromosomu, karakterističnu za te osobe, a ovogodišnji naglasak u programu udruga koje se bave ovim pitanjem je na društvenoj inkluziji.

Predsjednik Udruge za Down sindrom iz Mostara Igor Ledić rekao je kako je ovogodišnji cilj skrenuti pozornost društvene zajednice na probleme s kojima se susreću sobe s Downovim sindromom u svakodnevnom životu.

Ove smo godine pažnju ipak usmjerili na jedan pozitivan primjer, a to je sistemska podrška osobama s invaliditetom i osobama sa sindromom Down koju im pružaju njihovi vršnjaci. Nažalost, svi ostali sustavi podrške su zakazali – ocijenio je Ledić.

Naveo je kako osobe s Down sindromom najviše imaju podršku od svojih školskih kolega ili osoba s izvannastavnih aktivnosti.

Smatra kako se od početka moraju udariti temelji na kojima bi se gradila bolja sutrašnjica za osobe s Down sindromom i kako bi te osobe bile konkurentne na tržištu rada.

Jučer smo imali susret roditelja iz više gradova BiH, gdje smo došli do zajedničkih zaključaka da je potrebno krenuti s ranom intervencijom, koja u našoj državi nije dobra. Mislim da je najviše kod nas zakazalo obrazovanje. Zadnjih 8 godina uništeno je više generacija osoba s invaliditetom jer im nismo omogućili ni približno kvalitetno obrazovanje. U srednjim školama imamo samo jedan smjer po nastavnom programu s bosanskim jezikom, a to je aranžer/cvjećar i jedan smjer po nastavnom programu s hrvatskim jezikom, a to je pomoćni kuhar/slastičar. Time osobe s Down sindromom ne mogu biti konkurentne na tržištu rada – naglasio je predsjednik Udruge za Down sindrom.

 Na pitanje zna li se podatak koliko osoba s Down sindromom radi na području čitave BiH, Ledić je odgovorio kako je riječ o veoma maloj brojci.

– Mislim da je riječ o samo tri do četiri osobe… Broj djece koji se rađaju s Down sindromom sve je veći i morat ćemo pronaći rješenje za taj problem. Mi ne želimo praviti socijalna poduzeća, već privatne i državne tvrtke moraju zapošljavati te osobe jer zakonom je propisano da svaka 16. zaposlena osoba mora biti osoba s invaliditetom. Vrijeme je da se taj zakon krene primjenjivati – napominje Ledić.

Kako kaže, u suradnji više škola, udruženja i ljudi, zajedno su napravili plesni video spot ‘Ples kroz život’ u kojemu su sudjelovala djeca i mladi iz nekoliko gradova.

Ples smo odabrali kao jedan univerzalni jezik koji ne poznaje različitosti. Objavili smo i videozapis na društvenim platformama, a građani nam dijeljenjem tog spota mogu iskazati podršku – ustvrdio je Ledić.

 Svake godine Svjetska organizacija osoba s Down sindromom pošalje neku poruku, a ove godine smo se odlučili da te poruke neće biti, naveo je dalje.

Unatoč poteškoćama s kojima se susreću osobe s Down sindromom, Ledić misli da se uvelike promijenila slika koju društvo ima o njima u zadnjih dvadesetak godina.

Najveći kotač te promjene su obitelji i udruge koje marljivo rade da naprave neke suštinske promjene. Uzet ću primjer naše Županije gdje smo izvršili pritisak na to da se ta djeca upisuju u redovne škole. Sad već imamo 108 asistenata koji pomažu jednakom broju djece u tim školama. Inkluzija je jedini pravi put jer želimo ostvariti kvalitetno i inkluzivno društvo u cjelini – zaključio je predsjednik mostarske Udruge za Down sindrom.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button