Ljudi

Stiže još jedna kriza, mnogi Romi ponovo nespremni, država šuti

Romi kao najsiromašniji stanovnici BiH zaslužili su sistemsku podršku kako bi se izborili sa krizom koja je prema mišljenju stručnjaka tek na svom početku

Piše: D.M.

Posljednjih dana u Bosni i Hercegovini došlo je do novog talasa poskupljenja skoro svih proizvoda. Najviše su poskupjele osnovne životne namirnice, uključujući hranu. Inflacija dolazi najvećim dijelom zbog dešavanja u svijetu, odnosno ona je de fakto uvezena u BiH.

Talas poskupljenja krenuo je još prije nekoliko mjeseci kada su se počeli pogoršavati uslovi života građana. No, sa ruskom invazijom na Ukrajinu, očekuje se da inflacija dostigne strahovite proporcije.

Rast cijena pogađa sve kategorije društva, no najviše se odražava na one najranjivije. Između ostalih, tu svakako spada i romska populacija. Mnogi pripadnici romske populacije ionako su živjeli na rubu egzistencije. Sa dolaskom najnovije krize mnogi od njih mogli bi biti gurnuti preko tog ruba.
Podsjetimo da je i kod prethodnih kriza viđen sličan scenarij, kao na primjer kada je izbila pandemija korona virusa. Mnogi građani tada su počeli kupovati zalihe hrane, pa je dolazilo do skoka cijena i nestašica.

Brojni Romi i tada su, kao i danas, bili nespremni  jer nisu  imali dovoljno sredstava da se nose sa novim okolnostima. Pomoć nadležnih organa je i tada izostala, a sve su prilike da vlasti ni ovog puta neće imati više sluha za probleme i potrebe Roma u BiH.

Pojedinačnih akcija pomoći i podrške sigurno će biti, ali sistemsko rješenje do sad je izostalo, i male su šanse da će se to promijeniti.

Romi kao najsiromašniji stanovnici BiH zaslužili su sistemsku podršku kako bi se izborili sa krizom koja je prema mišljenju stručnjaka tek na svom početku. Posljednja geopolitička dešavanja tek u narednom periodu će se odraziti na stanje na tržištu, odnosno uticaće na dalji rast cijena hrane. Mnogi građani koji su boljeg imovinskog stanja već su napravili zalihe koje će im pomoći da amortizuju ta poskupljenja. S druge strane, veliki broj građana koji je lošeg imovinskog stanja, među kojima su i mnogi Romi, nije to mogao učiniti, pa će se poskupljenja na njih odraziti u punom obim, i nanijeti im ogromnu štetu – opet.

Država bi morala hitno reagirati.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button