Novosti

Bosna i Hercegovina slavi 30 godina nezavisnosti

D.A.

Prije 30 godina većina građana i građanki Bosne i Hercegovine na referendumu se opredijelilo za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH – muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u „suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu.

Među Srbima u BiH podijeljena su mišljenja o 1. martu. Većina Srba iz Republike Srpske vjeruje da je tada počeo rat u BiH i da je referendum za nezavisnost bio nelegalan, te 1. mart ne doživljavaju kao praznik.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković dostavila je poziv svim bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu da dostojanstveno obilježe 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

Osamnaest srpskih ambasadora i generalnih konzula BiH, uputili su otvoreno pismo ministarki vanjskih poslova BiH Biseri Turković u kojem je obavještavaju da neće prihvatiti njene instrukcije o obilježavanju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, jer su ocijenili da date instukcije predstavljaju urušavanje ustavnog poretka BiH.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button