NovostiPozivi

Otvoren poziv: Romi iz regiona imaju šansu pohađati prestižni Centralnoevropski univerzitet

Uspješni kandidati će dobiti pune stipendije za cijelo vrijeme trajanja programa. Stipendija pokriva putovanje do i iz univerziteta u Budimpešti i Beču, troškove vize, školarinu, smještaj, zdravstveno osiguranje, materijale za učenje

Program za romske studije je nezavisna akademska jedinica Centralnoevropskog univerziteta od 2017. Program za romske studije ima za cilj da angažuje naučnike, kreatore politike i aktiviste u interdisciplinarnoj proizvodnji znanja i debati o romskom identitetu i kretanju; anticiganizam; socijalna pravda i kreiranje politike; rodna politika; i strukturne nejednakosti.

“Predani smo osiguravanju jednakog pristupa visokom obrazovanju za Rome, te nastojimo privući romske studente zainteresovane za društvene i humanističke nauke”, naveli su iz Centralnoevropskog univerziteta.

Akademska godina ovog programa trajat će od kraja septembra 2022. do sredine/kraja juna 2023. Ovo je full-time program a očekuje se da studenti budu na univerzitetu tokom svih semestra; u Budimpešti (jesenski i proljetni termini) i u Beču (zimski termin).

Uspješni kandidati će dobiti pune stipendije za cijelo vrijeme trajanja programa. Stipendija pokriva putovanje do i iz univerziteta u Budimpešti i Beču, troškove vize, školarinu, smještaj, zdravstveno osiguranje, materijale za učenje. Uključuje i mjesečnu stipendiju za troškove života, u skladu sa životnim standardom u različitim gradovima.

Ovaj program traje 10 mjeseci, a priprema romske studente da se takmiče za mjesta na programima master studija na engleskom jeziku.

“Tražimo aplikante koji se otvoreno izjašnjavaju kao Romi i koji su zainteresovani za društvene i humanističke nauke. Poželjno je da kandidati dolaze iz jedne od sljedećih zemalja: Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Kosovo, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Rusija , Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Turska, Ukrajina”, navodi se.

Rok za prijavu je 8. april.

Online formular za apliciranje možete pronaći ovdje, a sve potrebne informacije možete pronaći na linku ispod:
https://romanistudies.ceu.edu/apply-rgpp?fbclid=IwAR0KPRcxEQP22cpImJg46j2iNqMJ-FBgmJg-JZGK20yLS0N-sedjNvPw5vw

(Newipe/CEU)

Srodni artikli

Back to top button