EU RomaNovosti

U Briselu otvorena izložba o romskoj tradiciji i kulturi

Izložba će biti postavljena do 8. ožujka, rekla je i dodala da će na završnoj manifestaciji biti čitana Balázsova poezija

Izložba koja predstavlja korijene i tradiciju romske kulture kroz djela mađarskog slikara i pjesnika Jánosa Balázsa (1905.-1977.) otvorena je u Briselu, saopštila je direktorica Mađarskog kulturnog centra u Briselu Adrienne Burányi.

D.M.

Izložba prikazuje Balázsova djela koja se mogu smatrati temeljima romskog slikarstva, rekla je Burányi.

Balázs, koji je živio u samoći, počeo je slikati kada je imao 63 godine. Poznat po svojoj upotrebi živih boja i arhaičnih oblika, Balazs je bio aktivan osam godina, naslikao je više od 300 slika i objavio dvije zbirke poezije za to vrijeme.

„Nadrealistične slike koje kombinuju mistični svijet romskih priča i elemente stvarnosti smatraju se pravim kuriozitetom u Belgiji, rodnom mjestu nadrealizma“, rekla je Burányi.

Na otvaranju izložbe Bosch 8. travnja bit će predstavljeno 90 radova, uključujući jedanaest s Boschovim potpisom, a bit će to među najznačajnijim svjetskim izložbama umjetnika u proteklom desetljeću, dodao je.

Izložba će biti postavljena do 8. ožujka, rekla je i dodala da će na završnoj manifestaciji biti čitana Balázsova poezija.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button