EU RomaNovosti

Gradsko vijeće u Cambridgeu biće osvijetljeno bojama romske zastave nakon bizarne šale komičara

Gradsko vijeće Cambridgea najavilo je da će dijeliti letke u kojima se objašnjava historijski rasizam prema Romima, a mjesto u kojem će nastupiti komičar biće osvijetljeno bojama romske zastave - crvenoj, zelenoj i plavoj. Očekuje se i okupljanje aktivista

D.M.

Jimmy Carr preskočit će svoju šalu o holokaustu tokom nastupa u Cambridgeu u Engleskoj nakon što je Gradsko vijeće obećalo da će mjesto događaja osvijetliti bojama romske zastave.

Podsjetimo, nedavno se ovaj komičar našalio o holokaustu i “šest miliona izgubljenih života jevreja”.

Zatim je dodao: “Ali nikad se ne spominju hiljade cigana koje su nacisti ubili. Niko nikada ne želi pričati o tome, jer niko nikada ne želi pričati o pozitivnim aspektima”.

Ovaj snimak proširio se društvenim mrežama nakon što su ga podijelile organizacije iz zajednica Roma i Putnika, i brzo je izazvao veliku reakciju, a čak je i premijer Boris Johnson slučaj nazvao “duboko uznemirujućim”.

Kako pišu britanski mediji, Carrovi menadžeri su ubjeđivali gradske vijećnike Cambridgea da se šala neće ponoviti u njegovom nastupu u ovom mjestu.

Uoči Carrovog nastupa, vijećnica Anna Smith kazala je da genocid nije predmet ismijavanja.

“Kao vijeće predani smo radu i podršci marginaliziranim zajednicama, uključujući naše zajednice Roma i Putnika”, kazala je Smith.

Gradsko vijeće Cambridgea najavilo je da će dijeliti letke u kojima se objašnjava historijski rasizam prema Romima, a mjesto u kojem će nastupiti komičar biće osvijetljeno bojama romske zastave – crvenoj, zelenoj i plavoj. Očekuje se i okupljanje aktivista.

Više od 19.000 ljudi potpisalo je peticiju koju je pokrenuo The Traveler Movement pozivajući Netflix da ukloni šalu sa svog streaminga.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button