NovostiObavještenja

Romi i uzbunjivači na glavnoj bini u Sarajevu

U Sarajevu je sinoć održana tribina portala Pištaljka i koncert romskog benda Kal u okviru turneje “U ritmu Pištaljke”. Ovaj događaj okupio je Rome iz Sarajeva i lokalne uzbunjivače koji su kroz muziku i razgovor ukazali da se suočavaju sa sličnim izazovima u društvu, i razmjenili iskustva o tome kako se boriti sa margine društva.

Urednica Pištaljke Dragana Matović govorila je o tome da se Pištaljka već duže od 15 godina uspješno bori da od uzbunjivača, koji su nekada bili ugnjetavani, napravi uticajne i važne ljude.

Uzbunjivač Višnja Marilović, jedna od prvih uzbunjivača u Bosni i Hercegovini, sa publikom u Sarajevu podjelila je sa kakvim se sve problemima i odmazdom suočila pošto je 2011. godine prijavila nezakonitosti u JP “Skenderija” gdje je tada radila. Istakla je da je najbolnije bilo što je posljedice te odmazde osjetila i njena porodica.

“Bilo je teško objasniti djetetu od sedam i trinaest godina zašto ne mogu ići vani, zašto ne mogu izlaziti na veliki odmor u školi i zašto druga djeca ne mogu doći igrati se kod njih”, rekla je Marilović koja je zbog prijetnji imala i policijsku zaštitu.

Uzbunjivač Emir Mešić koji je od Uprave za indirektno oporezivanja BiH dobio otkaz jer je ukazao na nezakonitosti u radu ove institucije, takođe je bio gost tribine. On je istakao značaj medija u uzbunjivačkoj borbi.

“Značaj novinara je izniman jer zviždač insajder najbolje poznaje instituciju u kojoj radi, a novinar to prenosi javnosti na razumljiv način i stvara empatiju javnosti prema uzbunjivaču”, rekao je Mešić.

Osnivač udruženja Asocijacija mladih Roma “Aksiom” i urednik portala “Newipe” Dalibor Tanić, kao predstavnik romske zajednice u Sarajevu, rekao je da je ugroženost i odbačenost u društvu zajednička i za Rome i za uzbunjivače i da se ona može pobjediti uz pomoć novinarstva i aktivizma.

Bend Kal

Atmosferu je podigla i svirka Kal-a, jednog od najpoznatijih romskih bendova. Tokom koncerta svirali su svoje stare pjesme, ali i neke nove poput pjesme “Vjetrenjače” koja je nastala u okviru projekta “Raspjevani junaci: Od margine do glavne bine”.

Zajednički projekat Pištaljke, Romskog kulturnog centra i Aksioma podržan je od strane Britiš kaunsila (British Council), a realizuje se u okviru projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” (CC4WBs) koji finansira Evropska unija.

Srodni artikli

Back to top button