Novosti

Projekat “Raspevani junaci: Od margine do glavne bine” na regionalnoj turneji sa grupom Kal

Na tribinama će govoriti predstavnici lokalnih romskih udruženja, s ciljem razmene iskustava o problemima koji prate kako uzbunjivače, tako i romsku zajednicu kao manjinsku grupu u društvu. Nakon debata, održaće se koncerti.

Portal Pištaljka se udružio sa Romskim kulturnim centrom i Asocijacijom mladih Roma AKSIOM na projektu “Raspevani junaci: Od margine do glavne bine“ radi širenja ideje uzbunjivanja u romskoj zajednici koja je jednako ranjiva kao i uzbunjivači.

Ova inovativna saradnja koja kombinuje muziku, novinarstvo i aktivizam potrebna je da bi se obe grupe izborile za pravedniji položaj u društvu.

U okviru projekta “Raspevani junaci: Od margine do glavne bine” organizovaće se regionalna turneja “U ritmu Pištaljke” tokom koje će se održati serija Pištaljkinih tribina i koncerata grupe Kal, najpoznatijeg romskog benda na Zapadnom Balkanu.

Na tribinama će govoriti predstavnici lokalnih romskih udruženja, s ciljem razmene iskustava o problemima koji prate kako uzbunjivače, tako i romsku zajednicu kao manjinsku grupu u društvu. Nakon debata, održaće se koncerti.

Projekat “Raspevani junaci: Od margine do glavne bine” je podržan od strane Britiš kaunsila (British Council), a realizuje se u okviru projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” (CC4WBs) koji finansira Evropska unija. Cilj ovog projekta je unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Tribine i koncerti održaće se:

U Nišu, 10. maja, u klubu Salun 1995 (Saloon 1995) od 19 časova;

U Skoplju, 11. maja u klubu Laboratorijum od 19 časova;

U Leskovcu, 12. maja u Domu kulture Roma od 14 časova;

U Sarajevu, 18. maja u klubu Jazbina od 19 časova;

U Bijeljini, 19. maja u Jelen pabu od 19 časova.

Ulaz je besplatan!

Pištaljka

Pištaljka je jedini portal na svetu koji objedinjuje rad novinara i advokata u cilju istraživanja korupcije i zaštite uzbunjivača. Tokom četrnaestogodišnjeg rada, Pištaljka je objavila preko hiljadu potpuno dokumentovanih istraživačkih tekstova o korupciji a do sada je pred sudom zastupala više od 130 uzbunjivača. Inicirala je i učestvovala u pisanju Zakona o zaštiti uzbunjivača, a od tada redovno radi na njegovoj primeni.

Pištaljka drži i obavezne obuke sudija za primenu zakona, tužilaca, ovlašćenih lica za prijem uzbunjivačkih prijava, advokata i novinara. Takođe, bila je inicijator i deo srpske delegacije za donošenje prve Rezolucije za zaštitu uzbunjivača u UN-u.

Grupa Kal

Muzička grupa Kal oformljena je 1996. godine u Valjevu. Kreatori eklektičnog zvuka koji nastaje simbiozom raznolikih muzičkih žanrova, poput muzike Zapadnog Balkana, svinga, džeza, bluza i popa. Bend Kal godinama u nazad kroz svoju muziku predstavlja kulturu romskog naroda, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Romski kulturni centar

Romski kulturni centar- RKC od osnivanja 1998. godine radi na produkciji, promociji i difuziji romske kulture. Naši ciljevu uključuju: borbu protiv anticiganizma, pozicioniranje romske kulture u mejnstrim kontekstu, rebrendiranje romske nacije korišćenjem romske umetnosti, promociju tolerancije i suštinskog razumevanja između Roma i ne-Roma, podizanje svesti među srpskim i evropskim institucijama i kreatorima javnih politika o ulozi romske kulture u procesu promovisanja tolerancije i razumevanja između romske i neromske populacije.

Asocijacija mladih Roma

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM“ osnovana je krajem maja 2020. godine, prvenstveno kao organizacija koja će raditi na promociji i zastupanju interesa romske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Osnovna potreba da se osnuje Aksiom bila je pokretanje portala Newipe, koji je najprepoznatljiviji projekat organizacije. Kroz medijsko izveštavanje, praćenje aktuelnih dešavanja na državnom i lokalnom nivou, Newipe donosi sadržaj koji se poklapa sa osnovnom strategijom organizacije. Kroz sadržaje se takođe promovišu kulturna baština i istorija Roma, što se može videti kroz veliki broj tekstova koji su objavljeni na Newipe-u.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button