Novosti

BiH se svrstava u sami vrh zemalja koje su skoro iskorijenile apatridiju

Na sastanku je izraženo očekivanje da, iako je Bosna i Hercegovina zemlja sa složenom strukturom, uz dobru volju koja već postoji, u vrlo kratkom periodu ispred nas i iskorijeni apatridiju.

Delegacija Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), predvođena predstavnicom UNHCR-a u BiH Lucie Gagné, posjetila je danas premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

Predstavnica Gagné je upoznala premijera sa aktivnostima UNHCR-a u Bosni i Hercegovini tokom proteklog perioda, sa posebnim akcentom na projekt socijalne kohezije u Tuzli, odnosno podrške lokalnim zajednicama u BiH koje su prihvatile ljude u pokretu, tražitelje azila te osobe pod međunarodnom zaštitom.

U okviru tog projekta UNHCR je dodijelio i nekoliko donacija za institucije, ustanove i nevladine organizacije s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz UNHCR-a.

Premijer Halilagić je zahvalio misiji UNHCR-a na realiziranim donacijama, te izrazio nadu i očekivanje da će donirana sredstva olakšati rad i doprinijeti još kvalitetnijem djelovanju ovih ustanova. Također, Halilagić je istaknuo da je i Vlada Tuzlanskog kantona ove godine u budžetu predvidjela povećanje sredstava za podršku povratku projektima održivog povratka, što će sigurno stvoriti dodatnog prostora za kvalitetniju podršku povratnicima.

Predstavnica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Lucie Gagné zahvalila je na suradnji i velikodušnoj podršci koju se demonstrirale vlasti i stanovništvo Tuzlanskog kantona prema ljudima u potrebi međunarodne zaštite.

– Nadamo se da će naša donacija i podrška projektima socijalne inkluzije u Tuzlanskom kantonu biti na korist institucijama i stanovnicima TK, te da će pomoći u povezivanju ljudi – rekla je Gagné.

Na današnjem sastanku pažnja je posvećena i projektu iskorjenjivanja apatridije, odnosno smanjivanju broja osoba bez državljanstva.

U Bosni i Hercegovini su preostala još 22 ovakva slučaja odnosno osobe što Bosnu i Hercegovinu svrstava u sam vrh zemalja koje su skoro iskorijenile ovu pojavu. Izraženo je očekivanje da, iako je Bosna i Hercegovina zemlja sa složenom strukturom, uz dobru volju koja već postoji, u vrlo kratkom periodu ispred nas i iskorijeni apatridiju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button