Novosti

Za rekonstrukciju stambenih objekata tri romske porodice 75 hiljada KM

Prvi ovogodišnji javni poziv za stambeno zbrinjavanje romske populacije u Distriktu je okončan i toku je obrada zahtjeva.

Vlada Brčko distrikta BiH je na jučerašnjoj sjednici odobrila Smjernice za izradu nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava za realizaciju programa stambenog zbrinjavanja, sanacija/rekonstrukcija ratom oštećenih/porušenih stambenih jedinica na području Distrikta, te za izradu nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba i izbjeglica koji se žele integrirati u lokalnu zajednicu.

„Smjernice podrazumijevaju da ćemo u narednih mjesec dana objaviti još dva javna poziva. Za lokalnu integraciju ove godine će biti odvojeno 157.000 KM, a za program ratom oštećenih stambenih jedinica 570.000 KM“, rekao je Amir Softić, šef Pododjeljenja za rješavanje stambenih potreba raseljenih lica i obnovu stambenih jedinica povratnika, te dodao da je kroz programe sanacije ratom porušenih objekata obnovljeno oko 90 stambenih jedinica.

Prvi ovogodišnji javni poziv za stambeno zbrinjavanje romske populacije u Distriktu je okončan i toku je obrada zahtjeva.

„Odabrat ćemo tri romske porodice kojima će biti sanirane stambene jedinice u kojima žive, a za ove namjene je odobreno 75.000 KM“, kazao je Softić, te pojasnio da će stepen pomoći zavisiti od stanja u kojem se nalazi njihova stambena jedinica.

Javni poziv izbjeglicama i raseljenim licima u BiH i povratnicima za podnošenje zahtjeva za obnovu individualnih stambenih objekata s ciljem povratka u Brčko distrikt završava danas. Za implementaciju ovog programa u ovoj godini obezbijeđeno je 100.000 KM.

Iz Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja kazali su da je kroz programe obnove stambenih jedinica tokom prošle godine obnovljeno oko 90 objekata.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button