Novosti

Za romske učenike i studente u Tuzli 66 stipendija

Opšti cilj projekta je povećati akademski učinak i zapošIjivost srednjoškolaca romske nacionalnosti

M.H.

Udruženje “Euro Rom” iz Tuzle obezbijedilo je 66 stipendija za učenike i studente romske populacije na području Tuzlanskog kantona.

Komisija za odabir korisnika stipendija za srednjoškolski nivo i visoki nivo za 2023/2024 godinu proteklih dana je odabrala 66 mladih koji će biti stipendirani.

Kako je pojašnjeno, 51 učenik iz romske populacije koji pohada srednju školu u TK, bit će finansijski podržan sa stipendijom od 400 eura. Podrška je obezbijeđena u okviru projekta SEC-BIH- “Podrška romskim učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo na području Tuzlanskog kantona” koji se realizuje u okviru regionalnog projekta Regionalna akcija EU za obrazovanje Rom.

Projekat finansiraju Evropska Unija (EU) i Romski obrazovni fond (REF), a implementira Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla.

„Opšti cilj projekta je povećati akademski učinak i zapošIjivost srednjoškolaca romske nacionalnosti kroz osiguranje stipendija zasnovanih na zaslugama i mentorstva/tutorstva i djelotvornog pristupa i osiguranja povezanosti izmedu srednjeg i visokog obrazovanja, kao i između srednjeg obrazovanja i tržišta rada i uticati na poslodavce da poštuju rodnu politiku kao i politiku zapošljavanja u smislu kompetencija podjednako za muškarce i žene”, obrazloženo je iz pomenutog udruženja.

Osim srednjoškolaca, stipendiju će dobiti i 15 studenata koji pohadaju akreditovane fakultete na području BiH. Studenti če dobiti stipendiju u visini od 800 eura. Radi se o projektu “Povećanje pristupa i učešća romskih studenata u Bosni i Hercegovini u visokom obrazovanju i tranziciji na tržište rada” koji se realizuje u okviru regionalnog projekta Regionalna akcija EU za obrazovanje Roma.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button