Novosti

Gradonačelnik Tuzle razgovarao s potpredsjednikom Internacionalne romske unije o unapređenju položaja Roma

Na sastanku je razgovarano o budućim projektima koji se tiču Roma na području grada Tuzle, posebno o pitanjima zapošljavanja i promocije tradicije, običaja, kulture i jezika Roma.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić sastao se danas u Gradskoj upravi s potpredsjednikom Internacionalne romske unije-IRU1971 i savjetnikom za pitanja Roma pri Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Mehmedom Mujićem.

Tokom susreta, potpredsjednik Mujić istakao je da je Grad Tuzla najviše uradio na unapređenju položaja Roma u Bosni i Hercegovini, te da je primjer drugim gradovima i općinama kako treba podržavati romsku zajednicu.

Grad Tuzla je, kako je naglašeno, usvojio Akcioni plan za Rome, te ostvario značajan napredak u oblastima poput zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstva, i obrazovanja.

Na sastanku je razgovarano o budućim projektima koji se tiču Roma na području grada Tuzle, posebno o pitanjima zapošljavanja i promocije tradicije, običaja, kulture i jezika Roma. Konstatovano je da će uspješna saradnja biti nastavljena i unaprijeđena u narednom periodu.

Mujić je također istakao da romska udruženja pružaju punu podršku dosadašnjem i budućem radu Gradskoj upravi, posebno na polju zaštite prava nacionalnih manjina.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button